Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Kraftigt försämrad tillgänglighet på länets vårdcentraler

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 06.00
Sjukvårdsdirektören: Värst är det i Norrköping
(2:00 min)
Strömstads Läkarhus. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio
1 av 2
Det är svårt att få kontakt med många av länets vårdcentraler Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
2 av 2
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio

De senaste fem åren har tillgängligheten på länets vårdcentraler minskat kraftigt. Det visar en kartläggning som P4 Östergötland har gjort.

Det har blivit svårare för östgötarna att komma i kontakt med vårdcentralerna i länet. 2011 hade nästan alla vårdcentraler i länet ganska goda resultat både vad gäller läkarbesök och andel besvarade samtal. Men på 5 år har resultaten för länets vårdcentraler försämrats markant. 

Samtidigt visar vår kartläggning att det finns stora regionala skillnader mellan de olika länsdelarna. Medan invånarna i centrala länsdelen fortfarande har ganska god tillgång till primärvården har invånarna i östra och västra länsdelarna fått mycket svårare att komma fram per telefon och läkarbesök. Sämst tillgänglighet är det på några vårdcentraler i Norrköping.

– I Norrköping har flera vårdcentraler haft stor brist på distriktsläkare, säger Lena Lundgren hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.  

Enligt region Östergötlands egna mål så ska alla som ringer till en vårdcentral nå sjukvårdskunnig person samma dag, och att patienterna ska erbjudas läkarbesök inom högst sju dagar. Resultaten var så dålig för fyra vårdcentraler i Norrköping förra året att de tvingades betala vite till regionen berättar Lena Lundgren. 

– Det är vårdcentralerna Cityhälsan centrum, Skarptorp, Skärblacka och Vilbergen.  

Bland dem är det den regiondrivna vårdcentralen Cityhälsan centrum som utmärker sig genom att ha haft den sämsta resultaten under 2015. Det ledde till att de tvingades betala 1,3 miljoner i vite till regionen. Men Lena Lundgren säger att det pågår en hel del arbete för att öka bemanningen på vårdcentralerna och därmed öka tillgängligheten.

– Dels har vi tagit beslut om att öka antalet platser för ST-läkare så att fler kan utbildar sig till distriktsläkare sedan pågår det en hel del arbete för att rekrytera läkare både i landet och från utlandet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".