Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Demens minskar bland äldre

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 06.00
Alf Petersson: Jag tror på gener och anlag
(1:37 min)
Alf Petersson, snart 87 år och aktiv pensionär.
1 av 2
Alf Petersson, snart 87 år och aktiv pensionär. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Jan Marcusson, professor i geriatrik på Linköpings universitet.
2 av 2
Jan Marcusson, professor i geriatrik vid Linköpings universitet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Det blir allt fler äldre i Sverige och 160 000 personer tros lida av demens. Men nu ses en minskning av demenssjukdomar hos äldre.

– Man tittar helt enkelt på åldersgrupper, hur många som är dementa. Det verkar vara ett trendbrott att det minskar, säger Jan Marcusson som är professor i geriatrik vid Linköpings universitet.

Trendbrottet har kunnat ses de senaste åren.

– Det är de senaste fem-tio åren man har sett minskningen men framför allt de senaste fem åren.

En studie där forskare från Sverige, Spanien, Holland och Storbritannien samarbete visar att andelen dementa personer över 80 år minskar. Studien har publicerats i tidningen Lancet.

Professor Jan Marcusson säger att minskningen har med ökad hälsa att göra.

– Vi rör oss mer, umgås mer och vi äter bättre mat. Vi förskjuter också själva demensdebuten med kanske tre-fyra-fem år. Förr fick man demens tidigare.

Alf Petersson är 87 år och har olika aktiviteter flera dagar i veckan. När vi träffas är han värd på ett seniorcenter i Linköping.

Vad tror du det beror på att de som är 80 plus år friskare nu än förr?

– Det är ju många som är det. Vi har en farbror här nu och han är 102 år. Jag håller ju på generna och anlagen, säger Alf Petersson. 

Demens beror bland annat på att nervcellerna åldras och samlar på sig avfallsprodukter. Depressioner och utbrändhet ökar risken för demens. Men det är ovanligt med ärftliga demenssjukdomar, säger professor Jan Marcusson.

Och det ökande tempot i en allt mer digital vardag påverkar inte risken för att få demens så länge man mår bra i det stora hela. Det viktiga är de sociala kontakterna, säger Jan Marcusson, inte hur man får dem.

– Om de sedan är digitala eller man sjunger i kör eller träffar vänner - det stärker ju den mänskliga kontakten och därmed också hjärnans funktioner. Så alla lösningar som gör att man mår bra är förmodligen demensförebyggande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".