Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverket skriver ned flyktingprognosen

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 15.38
"Europa har blivit en hinderbana"
(2:13 min)
Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik och Polis och flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö.
Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik. Foto: TT

Migrationsverket räknar med att mellan 40 000 och 100 000 asylsökande tar sig till Sverige i år. Det är betydligt färre än den förra prognosen, då myndigheten räknade med en högsta siffra på 140 000.

– Vi sänker siffrorna i prognosen, men det betyder inte att konflikterna har avmattats, drivkrafterna finns kvar – det här handlar om att det blivit svårare att röra sig genom Europa, säger Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik.

Hur pass tillförlitlig är prognosen den här gången?

– Den är villkorad av politiska beslut. Men om allting ser ut som det gör i dag är den ganska tillförlitlig. Men det är fortfarande väldigt osäkert, det är ingen som kan skåda in i framtiden.

Gränskontroller och id-kontroller nationellt har minskat möjligheten att ta sig in i Sverige, enligt Ribbenvik.

Redan i början av året sjönk antalet asylsökande kraftigt, vilket berodde både på ökade gränskontrollåtgärder i EU och dåligt väder i Medelhavet.

Den relativt låga nivån har sedan dess hållit i sig. Sedan förra prognosen, i februari, har flyktingarnas Balkanrutt stängts helt och EU:s flyktingsamarbete med Turkiet trätt i kraft.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har antalet migranter och flyktingar som tagit sig från Turkiet till Grekland minskat från 870 personer om dagen i mars till 130 om dagen i april.

– Europa har blivit en hinderbana, det är både gränskontroller och fysiska hinder genom alla de länder där man åkte tidigare. Sedan har vi avtalet mellan EU och Turkiet, som gör att betydligt färre tar sig över till de grekiska öarna.

Avtalet går ut på att migranter ska skickas till Turkiet om de inte vill söka asyl i Grekland, något som många inte vill eftersom de vill ta sig till andra EU-länder, som Tyskland och Sverige.

Migrationsverkets huvudscenario är att 60 000 kommer 2016. Men i prognosen som presenteras i dag finns också ett högsta och ett lägsta scenario, vilket är 100 000 respektive 40 000 asylsökande.

Under det första kvartalet 2016 sökte drygt 9 000 asyl i Sverige, vilket kan jämföras med 13 000 samma period förra året.

Kostnaderna beräknas bli mindre än tidigare, eftersom färre väntas söka asyl. Myndigheten räknar med att behöva 54,7 miljarder kronor i totalt anslag - 6,4 miljarder kronor mindre än februariprognosen.

Då räknade Migrationsverket med att upp till 140 000 asylsökande skulle kunna komma i år. För att kunna planera flyktingmottagningen utgick man dock från 100 000. Samtidigt bedömdes siffrorna vara så osäkra att Migrationsverket egentligen inte ville kalla den för en prognos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".