Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Aktiviteter ska minska klyftorna i Linköping

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 15.43
Jakob Björneke: Skillnaderna ökar i Linköping
(1:14 min)
Jakob Björneke, kommunalråd för Socialdemokraterna i Linköping.
Jakob Björneke, kommunalråd för Socialdemokraterna i Linköping. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio

Linköpings kommun har fått fyra och en halv miljon i bidrag till sommarlovsaktiviteter. Dessutom satsar kommunen lika mycket pengar själva.

Jakob Björneke är kommunalråd för Socialdemokraterna i Linköping och ordförande för barn-och ungdomsnämnden. Han vill att alla barn ska kunna berätta om något roligt de gjort när de kommer tillbaka från sommarlovet.

– Vi märker att det blir större skillnader i Linköping, så dom som har råd att åka på semester eller till och med utlandssemester blir allt fler men det är också fler ungdomar som får stanna hemma därför att deras föräldrar inte har pengar eller förmåga att hitta på roliga sommaraktiviteter.

– Vi tycker att alla Linköpings barn och ungdomar ska kunna komma tillbaka till sin skola och ha något roligt att berätta som de gjort under sommarlovet.

Pengarna går bland annat till att bemanna spontanidrottsplatser i Skäggetorp, Ryd, Lambohov och Berga. Att arrangera simskolor och kulturaktiviteter som slöjd och ett lajv som pågår i tre veckor med temat ren stad. Ett av statens mål med bidraget är att skapa nya kontaktytor för barn med olika social bakgrund.

Det är viktigt att barn får möta människor som vuxit upp under andra förutsättningar

– Man träffas och gör roliga saker ihop. Det kan vara vid en spontanidrottsplats, det kan vara att man åker och badar det kan vara på kolloverksamhet. Det finns en mängd olika varianter kring detta.

Han menar att sommaraktiviteter och fritidsaktiviteter är ett utmärkt sätt för människor med olika bakgrunder att mötas och att det är något vi kommer vi att se i sommar också i Linköping.

Jakob Björneke hoppas att regeringen kommer att fortsätta satsa på gratis sommarlovsaktiviteter även på längre sikt och säger att Linköpings kommuns håll kommer att fortsätta göra det i alla fall.

– Vi märker ju att i flera av våra socialt utsatta områden så lämnar ungdomar och vuxna sina områden ganska sällan, vi får till allt färre möten och jag tror att det gäller på andra ställen också.

Han menar att det är viktigt att barn i alla fall får möta människor som har vuxit upp under andra förutsättningar och har andra erfarenheter och kan dela med sig av det med varandra. 

– Vi möter i allt större utsträckning människor som är lika oss själva och ska vi ha ett samhälle som ska hålla ihop så är det en oroande utveckling. Då är det viktigt att våra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".