Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finspång

Flyktingbarn utan plats i simskola

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 06.15
"En del tror att de kan simma - men det är kattsim"
(1:28 min)
Bild på Birgitta Hertin.
Birgitta Hertin, god man för flyktingbarn i Rejmyre. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Många ensamkommande flyktingbarn kan inte simma. Men flyktingbarnen i Rejmyre har ännu inte fått plats i någon simskola inför sommaren. Birgitta Hertin som är god man för flera av barnen är mycket orolig.

– Här på badhuset finns det inte tider för simundervisning för de här invandrarkillarna som bor i Rejmyre.

– Jag har föreslagit att de ska få simkurs på plats i sommar. För det har faktiskt hänt en drunkningsolycka här i Finspång, säger Birgitta Hertin.

I juni 2009 drunknade en pojke i 13-årsåldern som inte kunde simma, i sjön Gron i Finspång. 

Finspångs kommun har - som alla kommuner - ansvar för att skolbarn kan simma 200 meter i årskurs sex och allra senast i nian.
Många flyktingbarn är äldre än så men har ändå rätt till simundervisning enligt både Svenska livräddningssällskapet och Skolverket.

På boendet för ensamkommande barn i Rejmyre säger föreståndaren att simundervisning är skolans fråga och att det egentligen inte åligger hvb-hemmet att ordna fram simundervisning.

På simhallen Grosvad Arena säger platschefen att man inte känner igen bilden att hemmet i Rejmyre efterfrågat platser som inte kunnat ordnas fram i simskolan.

Och på kommunen svarar ansvarig tjänsteman att ungdomarna ska få simskola - om det är möjligt - och att boendet fått i uppdrag att kolla hur och var.

Birgitta Hertin som i rollen som god man för ensamkommande barn fungerar som ställföreträdande förälder för dem, är bekymrad inför sommaren.

– Ungdomarna tror ju, en del, att de kan simma. Men det är ju kattsim. De kanske kommer ut en liten bit och sedan orkar de inte simma tillbaka.

Är du orolig för att det ska hända någonting i sommar?

– Ja, det är jag. Jag är mycket orolig för det, säger Birgitta Hertin.

Anders Härnbro, socialdemokratiskt kommunalråd i Finspång säger till P4 Östergötland att i Finspång finns en tradition av att bedriva simskoleundervisning av föreningar i sjöar på sommarhalvåret och att han hoppas att de barn och ungdomar som inte kan simma får plats där.

Han är medveten om att det är fullt på badhuset eftersom det är ett populärt sådant och att där behöver man boka platser i god tid.

Härnbro menar också att det här visar på att den tradition vi har i Sverige att se till barns simundervisning i årskurs 6 måste ses över så att det även innefattar de barn som kommer direkt från andra länder och in i högre årskurser.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".