Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Framtiden avgörs för narkolepsidrabbade

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 06.35
Margareta Eriksson, Narkolepsiföreningen: Ingenting är rättvist i det här
(1:36 min)
Kö till vaccination mot svininfluensan.
Kö till vaccination mot svininfluensan. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio

Idag röstar riksdagen om ersättningsnivåerna för de som drabbades av narkolepsi efter svininfluensavaccinet. I Östergötland har 17 personer drabbats och om lagförslaget röstas igenom blir det ett ersättningstak på 10 miljoner kronor per person.

Margareta Eriksson som är ordförande för Narkolepsiföreningen säger att taket är oacceptabelt.

– Det finns ingenting som är rättvist i det här tycker jag. Det här är fullt friska individer som har fått en läkemedelsskada efter en massvaccinations kampanj. Det här liknar ju inte andra typer av läkemedelsskador skulle jag vilja säga, säger Margareta Eriksson.

Det var framförallt barn och ungdomar som drabbades av narkolepsi efter massvaccinationerna mot svininfluensan 2009. Många av dem kommer aldrig kunna ha ett vanligt jobb på grund av kronisk trötthet, sömnparalyser och kataplexier som gör att de tappar kontroll över musklerna när de känner starka känslor.

Om lagförslaget röstas igenom kommer de att kunna söka max 10 miljoner kronor var i ersättning för utebliven inkomst. Enligt beräkningar som har gjorts på uppdrag av Narkolepsiföreingen behövs minst dubbelt så mycket för att täcka en medelinkomst för resten av livet. Beloppet saknar också indexuppräkning och inflationsskydd så det är omöjligt att säga vad pengarna är värda om ett antal år.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) motiverar taket med att det är en rättvisefråga, det motsvarar vad personer som drabbats av andra lämedelsskador får i ersättning. I grannländerna Finland och Norge har det inte satts något tak på ersättningen och Margareta Eriksson vill att även Sverige ska följa den modellen.

– Man har gjort samhällsekonomiska beräkningar där man visar hur mycket samhället har sparat i pengar på att göra en massvaccinationskampanj. Det är inte rimligt att den här gruppen ska betala med sina liv för att samhället ska dra nytta ekonomiskt i en sån här massvaccination, säger Margareta Eriksson.

En av de som drabbades av narkolepsi efter vaccinationen är Norrköpingsbon Alexandra Käck. Hon hoppas att det inte sätts ett tak.

– Jag är tjugo år och jag har hela framtiden framför mig. Det skulle ta hårt på mig, säger Alexandra Käck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".