Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mjölby

Uppåt för grisbranschen

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 06.15
"Första gången konsumenterna vill betala för den svenska modellen"
(1:28 min)
Lantbrukare Jeanette Blackert i Skänninge, i grisstallet med en brun och rosa gris i famnen.
1 av 3
Lantbrukare Jeanette Blackert i Skänninge. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Lantbrukare Jeanette Blackert i grisstallet på sin gård.
2 av 3
Lantbrukare Jeanette Blackert i grisstallet på sin gård. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Rebecka Westin är veterinär och forskare på SLU.
3 av 3
Rebecka Westin, veterinär och forskare på SLU. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Krisen för grisuppfödare i Sverige tycks vara över. Konsumenterna köper mer svenskt griskött, slakterierna betalar mera per kilo och investeringarna i grisstall ökar.

En som märkt av förändringen är grisuppfödare Jeanette Blackert utanför Skänninge i Mjölby kommun.

– Jag har hållit på i grisbranschen sedan 90-talet och det här är första gången som konsumenterna uppskattar och vill betala för den svenska modellen, som vi ser det. Så vi är jätteglada över att äntligen få betalt för den extra djuromsorgen och det merarbete vi har i Sverige, säger hon.

Grisuppfödarna får mer betalt av slakterierna sedan i höstas - en höjning på mellan två och fyra kronor kilot, säger Jeanette Blackert. Och det har hållit i sig:

– Vanligtvis efter jul så är ju inte efterfrågan så jättehög på griskött. Då brukar normalt sett priset gå ner väldigt mycket och det gjorde det inte i år, utan vi ligger kvar på en lite högre nivå. Och att spannmålspriset är lite lägre i år bidrar också till en högre lönsamhet.

Jordbruksverkets statistik över utvecklingen av antalet företag med grisar i Sverige visar nästan en halvering av antalet företag mellan 2006 till 2012. Efter det har antalet företag med grisar varit betydligt mer stabilt.

Hur mycket griskött som äts i Sverige ligger på en ganska stadig nivå, men importen av griskött har minskat något de senaste åren.

Veterinär och forskare Rebecka Westin på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Skara håller instämmer helt i att det nu har vänt för svenska grisuppfödare. Hon säger att det finns flera orsaker till det.

– Både djurskyddet och också den stora diskussionen om antibiotikaanvändning som är väldigt hög ute i Europa, jämfört med i Sverige till våra djur. Så just nu är det vind i seglen för svenska grisproducenter. Många funderar på att utöka sin produktion, och bygga för fler grisar på gården.

Är det en bra idé, tycker du?

– Det tycker jag absolut, säger Rebecka Westin.

Men Jeanette Blackert på Vistena Askegård utanför Skänninge håller inte med.

– Jag vill nog hävda att de flesta av oss i branschen vill se en större stabilitet i marknaden innan man vågar investera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".