Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Finanspolitiska rådet kritiskt till Ostlänken

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 14.42
Rådets ordförande John Hassler
(0:20 min)
John Hassler, ordförande för Finanspolitiska rådet
John Hassler, ordförande för Finanspolitiska rådet. Foto: Fianspolitiska rådet

Regeringens finanspolitik borde vara betydligt stramare, anser Finanspolitiska rådet, som även dömer ut satsningen på höghastighetsjärnväg.

– Vi ser en försämring av det strukturella sparandet samtidigt som konjunkturen stärks, säger rådets ordförande John Hassler på en presskonferens.

I sin årliga utvärdering skriver Finanspolitiska rådet att finanspolitiken borde vara betydligt stramare åren 2016-2018 än den politik som regeringen presenterar i 2016 års ekonomiska vårproposition. Med andra ord borde regeringen hålla igen, så att statens finanser visar överskott. Men så sker inte.

Rådet konstaterar samtidigt att det finns en "betydande avvikelse" mellan det finansiella sparandet och vad överskottsmålet kräver.

Satsningen på höghastighetsjärnväg sågas. Det är en "väldigt olönsam" investering, enligt Finanspolitiska rådet.

Även regeringens arbetslöshetsmål kritiseras i utvärderingen:

"Vi bedömer att regeringen inte kommer att nå sitt mål om lägst arbetslöshet inom EU till 2020. Vi menar dessutom att det vore bättre om regeringen omformulerade sitt arbetslöshetsmål till separata mål för olika grupper", skriver rådet.

Finanspolitiska rådet vill även se lägre löner för att underlätta för den stora strömmen av asylsökande att komma in på arbetsmarknaden.

– Men lagstiftning är ingen bra metod, det måste ligga på arbetsmarknadens parter, säger Hassler.

Rådet har också synpunkter på klimatpolitiken. Inriktningen borde ligga på de globala utsläppen, att fokusera på enbart svenska utsläpp är dyrt och ineffektivt.

Framför allt är det kolanvändningen som bör minskas, det är det mest kostnadseffektiva sättet att minska de globala koldioxidutsläppen.

Finanspolitiska rådet är en statlig myndighet som ska granska finanspolitiken och kontrollera att den är förenlig med långsiktigt hållbara offentliga finanser. Rådet ska även bedöma om finanspolitiken är i linje med konjunkturutvecklingen, långsiktigt uthållig tillväxt och långsiktigt hållbar sysselsättning. Det är också rådets uppgift att granska tydligheten i de ekonomiska propositionerna samt kvaliteten i de underlag som regeringen baserar sina bedömningar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".