Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Arsenik i Bergs villaträdgårdar

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 06.00
Miljöskyddsinspektören: Odla i köpt och kontrollerad jord
(1:42 min)
Marken i Berg innehåller höga halter av Arsenik och andra tungmetaller
Marken i Berg innehåller höga halter av Arsenik och andra tungmetaller Foto: Fredrik Persson/TT

Det finns höga halter av arsenik, kadmium och andra tungmetaller i villaträdgårdarna i Berg utanför Linköping. I dagarna informerar kommunen boende om eventuella risker med att äta grönsaker och rotfrukter från området.

– Brev är på väg ut till de boende i Berg som berörs av det här, säger Malin Johansson, miljöskyddsinspektör i Linköpings kommun.

I de flesta av proverna i Berg är halterna av arsenik och kadmium förhöjda. Som mest när det gäller arsenik - mer än fem gånger högre än Naturvårdsverkets riktvärden.

Arsenik och kadmium kan påverka människors hälsa om kroppen får i sig  höga halter eller små halter under lång tid. Små barn är extra utsatta.

Det var i samband med att markprover togs för en planerad bebyggelse mellan Berg och Ljungsbro som tungmetaller påträffades i marken, metaller som finns naturligt i berggrunden i det stråk av skiffer som sträcker sig från sjön Roxen och västerut.

Brev är på väg ut till de boende i Berg som berörs av det här

I februari lät kommunen ta prover i det befintliga villaområdet i Berg och i Ljungsbro, i området närmast Berg.

Provsvaren har nu analyserats tillsammans med arbets- och miljömedicin vid Region Östergötland.

Kommunen går nu ut med en rekommendation till boende med egen brunn strax utanför mätområdet att ta vattenprover för att analysera eventuella halter av tungmetall. Och husägare i Berg och i Ljungsbros östra delar bör vidtar åtgärder om de ska odla på tomterna.

– Man kan odla i köpt och kontrollerad jord eller i pallkragar, eller byta ut jorden i trädgårdslanden, säger Malin Johansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".