Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Allt fler vill äta ekokyckling

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 06.00
"Vi tror att marknaden är mogen nu"
(1:28 min)
Arne Svensson vid kycklingarnas rovfågelskydd som ska ut i den blivande hagen.
1 av 3
Arne Svensson vid blivande kycklinghagen. Lådorna är rovfågelskydd. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kycklingbio. Tusentals gula ekologiska kycklingar syns genom ett stort fönster i stallet.
2 av 3
Kycklingbio. Fönster i golvhöjd för besökande barn på gården. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Stefan Gunnarsson, veterinär och universitetslektor på Sveriges lantbruksuniversitet.
3 av 3
Veterinär Stefan Gunnarsson från SLU. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Intresset för ekologiskt uppfödd kyckling växer i Sverige. En av landets större anläggningar finns i Nykil utanför Linköping.

– Ekoköttet och det här kycklingköttet är i den fasen som ekoäggen var för tio år sedan. Nu går det bara uppåt, säger lantbrukare Arne Svensson, som föder upp ekokycklingar på gården Stora Tostebo utanför Linköping. 

På senare tid har flera verksamheter med uppfödning av ekokyckling startat i Östergötland.

I år kommer det att produceras kanske fem gånger så mycket ekologisk kyckling som förra året.

Arne Svensson startade sin ekologiska kycklingproduktion för knappt ett år sedan. Gården har plats för nästan tjugotusen kycklingar. 

– Vi tror att marknaden är mogen nu och att nu börjar konsumenterna att försöka vilja ändra vårt sätt att förstöra vår planet - det hänger ju egentligen ihop med det, säger Arne Svensson.

Men är det så att konsumenterna betalar?

– Ja, hittills har all ekoproduktion ökat. I år kommer det att produceras kanske fem gånger så mycket ekologisk kyckling som förra året.

Men de vanligaste kycklingraserna i Sverige passar dåligt för ekologisk uppfödning där kycklingarna lever nästan dubbelt så länge som i konventionell uppfödning. Det konstaterar Stefan Gunnarsson som är veterinär och lektor på lantbruksuniversitetet i Skara.

–De snabbväxande raser man använt verkar inte vara så lämpade för den här längre produktionen. De växer väldigt fort och riskerar att få benfel och bli halta, säger han.

Hur lång tid tar det tror du innan vi har lite fler alternativ att välja på av ekologisk kyckling i Sverige än idag?

– I Sverige har vi egentligen bara tre slaktkycklingraser. Men det finns fler i Europa och det är ju för branschen själva att se hur man skulle kunna göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".