Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Saltvatten i brunnar när grundvattennivån sjunker

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 06.00
Bengt Almkvist: Vi har fått saltvatten i en brunn
(1:36 min)
Bengt Almkvist.
1 av 2
Beng Almkvist, boende på Missjö. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Grundvattennivåerna är mycket låga i stora delar av Östergötland. Det visar mätningar som Sveriges geologiska undersökning (SGU) har gjort.

Nivåerna är lägst vid kusten och i den östgötska skärgården. Enligt Bengt Almkvist som bor på Missjö i Sankt Anna skärgård, har de låga nivåerna märkts av redan nu.

– Torrsomrar har vi varit med om förr, men så lång period utan nederbörd eller med lite nederbörd och så låg grundvattennivå har jag inte varit med om, säger Bengt Almkvist.

Han har bott i skärgården i mer än 40 år och det är första gången han upplever så låga grundvattennivåer. Just i skärgården och kustområdena tränger saltvatten in i många brunnar när grundvattennivåerna sjunker. Det har de upptäckt på Missjö. 

– Det finns en källa på Missjö som har gett en svag men märkbar sälta i vattnet. Det har jag aldrig vart med om, säger Bengt Almkvist. 

SGU har mätt grundvattennivåerna sedan 60-talet och enligt Bo Thunholm som är ansvarig för övervakningsprogramet för grundvatten, är det första gången de mäter så låga grundvattennivåer.

– I Östergötland har vi ännu inte nått till de extremt låga nivåerna, men nivåerna kommer att sjunka ytterligare framöver, säger Bo Thunholm.

– Fortsättningsvis så kan vi räkna med sjunkande grundvattennivåer fram till slutet av sommaren. 

Tidigare forskning som SMHI och SGU har gjort tillsammans visar att klimatförändringarna i framtiden kommer att leda till mycket låga grundvattennivåer. Men Bengt Almkvist på Missjö vill inte koppla de nuvarande nivåerna till klimatförändringar. 

– Det är svårt att bedöma, men man kan se det som en varningssignal.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".