Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kyrkans resor

Nöjen och alkohol gör att kyrkans resor kan bli problematiska

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 06.20
Gunilla Björnståhl Magnusson: Jag kommer inte ihåg det
(1:46 min)
Linköpings domkyrka.
1 av 2
Foto: Lars Aronsson (CC SA 1.0)
Jerusalem.
2 av 2
Foto: Berthold Werner

Gudstjänst och överläggningar. Middagar med öl och vin. Notan på drygt 120 000 kronor för domkyrkoförsamlingens resa till England fick medlemmarna stå för.

– Inte drack vi väl pilsner? säger Gunilla Björnståhl Magnusson, ordförande i församlingsrådet när vi påminner om kvittona från dagarna i St Albans, några mil norr om London.

Sveriges Radio fortsätter i dag granskningen av resekulturen inom Svenska kyrkan - Sveriges största medlemsorganisation med 6,2 miljoner medlemmar.

Det är deras pengar - den så kallade kyrkoavgiften, den som tas ut automatiskt på skattsedeln - som till allra största delen finansierar kyrkans verksamhet

I Linköpings domkyrkoförsamling åkte tretton förtroendevalda och fyra anställda till vänförsamlingen St Albans på en tredagars studieresa. De höll överläggningar, guidades i katedralen och drack öl och vin till middagar och till lunch. På medlemmarnas bekostnad.

Har ni en policy för öl, vin och alkohol?

– Ja, det har vi. Vi betalar oftast själva, säger Gunilla Björnståhl Magnusson.

Men jag ser notor på både rött och vitt vin, pilsner och bitter på de restauranger ni besökt. Hur hänger det ihop?

– Ja du...ett glas vin hade vi möjligen tillsammans med dem som var där. För det har de ofta utomlands. Men inte drack vi pilsner vad jag kommer ihåg.

Jo, på kvittona står bitter, pilsner och lager.

– Det är några år sedan. Jag kommer inte ihåg det.

Studiebesök på kyrkogårdar, besök i vänförsamlingar, resor utomlands för att stärka "vi-känslan" i arbetslaget. Temat är skiftande på Svenska kyrkans resor för personal och förtroendevalda, något som Skatteverket kan ha synpunkter på.

Enligt Skatteverket är flera resor som församlingar och pastorat i landet genomfört, och med ett luftigt program som liknar nöjesresor, problematiska och kan leda till att deltagarna upptaxeras.

Folkungabygdens pastorat i Mjölby kom nyss hem från den andra av två rundresor i Israel för totalt 49 anställda, som går under benämningen studieresa.

Notan för den första resan som gjordes i september blev 260 000 kronor. Redovisningen av den andra resan som genomfördes i maj är inte klar, men enligt kyrkoherde Fredrik Lennman blir den lite dyrare. Totalt kostar resorna en bit över en halv miljon kronor.

Sveriges Radio har begärt ut kvitton från restaurangbesök i Jerusalem, Ramallah och Tel Aviv som gruppen i höstas besökte för att granska dem.

Men enligt pastoratet finns bara kontoslipar från betalningar gjorda med ett kontokort och kvitton från restaurangbesöken redovisade, där endast den totala summan framgår. Inte vad deltagarna åt och drack.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".