Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Dyrare och mindre mängd kött ny mattrend

Publicerat lördag 11 juni 2016 kl 11.18
Kocken Rickard: "Folk är villiga att betala pengar för bra kött"
(1:26 min)
Ann-Maries ryska köttfärssås. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
1 av 2
Mindre kött men dyrare? Arkivbild. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
Kocken Richard Jacobsson i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Kocken Richard Jacobsson i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Det går uppåt för svenskt och ekologiskt kött, det har vi berättat om. Det finns också enligt branschkännare en utveckling mot att många idag vill äta mindre kött - och gärna lite dyrare.

Konsumenter har blivit mer villiga att betala för den svenska modellen med starkt djurskydd och ekologisk uppfödning.

Det vittnar man om i branschen. Sebastian Holm är vd på företaget Reko som säljer ekologisk och Kravmärkt kyckling, bland annat med hjälp av en uppfödare i Östergötland.

– Kyckling överlag växer så det knakar och ekologiskt är den på väldigt stark frammarsch. Däremot tror jag att det kommer att ta ett tag att få både butiker, konsumenter, restauranger och storhushåll att förstå varför prisskillnaden är som den är och verkligen köpa en ekologisk kyckling, säger han.

– Mycket av trenden går ju också mot att man käkar mer växtbaserat. Proteinet kan bli ett tillbehör - man behöver inte äta lika mycket kött och inte lika ofta. Utan när man väl äter det så väljer man med omsorg.

Är det en trend som pågår idag?

– Det är min uppfattning. Framförallt på restaurangsidan, säger Sebastian Holm.

Mindre mängd kött och mer grönsaker på tallrikarna är också vad forskare vill se och vad Livsmedelsverket rekommenderar.

Man behöver inte äta lika mycket kött och inte lika ofta

Men kocken Richard Jacobsson som jobbar på en köttrestaurang i Linköping, skriver inte under på att det är vad gästerna vill ha.

– Mindre portioner tror jag inte man har börjat servera. Däremot tror jag större portioner på köttet. Och folk är villiga att betala pengar för bra kött. Och vill veta var det kommer ifrån. Vilken ras det är och från vilken gård och så vidare, säger han.

– Och när vi inte hade svenskt kött så var många irriterade för det. Så nu har vi svenskt kött. Och märgben till exempel, inälvsmat och sådana saker - alltså att man tar hand om hela djuret, det tror jag folk också börjar bli medvetna om. 

– Nu kan man äta oxkind på var och varannan krog och det är kul, säger Richard Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".