Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ödeshög

Ekologiskt och närodlat får höga betyg

Publicerat fredag 10 juni 2016 kl 06.00
Elever: Maten smakar bättre och speciellt salladen har blivit väldigt fräsch
(1:26 min)
Eleverna Tilda Andersson, Maja Svensson, Natalie Kristensson, Greta Zenob i Ödeshög.
1 av 2
Eleverna Tilda Andersson, Maja Svensson, Natalie Kristensson, Greta Zenob i Ödeshög. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Annicki Oscarsson (KD kommunstyrelseordförande i Ödeshög.
2 av 2
Annicki Oscarsson (KD kommunstyrelseordförande i Ödeshög. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Matsvinnet har minskat i kommunens bespisningar i Ödeshög. Samtidigt är alltmer av maten närodlad och ekologisk. Och elever vi talat med sätter höga betyg.

– Från ett till tio skulle jag vilja säga en stark åtta i alla fall.
– Jag tycker också en åtta.
– Jag skulle säga en sjua, kanske.
– Ja, en sjua tror jag.

Så säger Tilda Andersson, Maja Svensson, Natalie Kristensson och Greta Zenob som går i sjuan i Lysingskolan i Ödeshög.

Sedan några år tillbaka jobbar Ödeshögs kommun ihop med bland andra Ydre och Vadstena för att öka andelen närproducerad och ekologisk mat som hanteras i respektive kommuners kök.

Förra året var en tredjedel av råvarorna i Ödeshög närodlade eller ekologiska.

Maten ska i första hand vara närodlad och i andra hand ekologisk, det säger kommunalrådet Annicki Oscarsson. Och det finns flera villkor i kravspecifikationen, förutom miljökrav.

– Vi har fört i krav på färskhet, täta leveranser och att våra barn och unga ska kunna besöka gårdarna. Det står i skollagen att måltiden ska användas som ett pedagogiskt redskap och det har vi tagit fasta på, säger Annicki Oscarsson.

Konsekvensen har blivit att maten kostar lite mera nu men samtidigt har svinnet minskat.

– Vi ser idag en något ökad kostnad på maten. Men vi ser samtidigt ett mindre matsvinn vilket vi tycker är jätteviktigt. Då känner vi att då får det kosta lite mer men vi har fortfarande ändå kunnat hålla budget, säger Annicki Oscarsson.

På Lysingskolan tycker eleverna vi pratat med att maten blivit godare på sista tiden.

– Maten har blivit bättre. Den smakar bättre och det har känts fräschare också. Speciellt salladen har blivit väldigt fräsch, säger de fyra tjejerna i Lysingskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".