Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Fler lärare får behörighet i svenska som andraspråk

Publicerat måndag 13 juni 2016 kl 06.00
Annika Karlsson: Det är en viktig pusselbit för att ta hand om nyanlända barn
(1:42 min)
Annika Karlsson. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Annika Karlsson, utbildningsstrateg i Norrköping. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio

För att möta det behov som finns av behöriga lärare i svenska som andraspråk för nyanlända barn kommer lärare i Norrköping och Linköping att få möjlighet att läsa in behörigheten till så kallad sva-lärare. 

Det finns idag få verksamma lärare med den här behörigheten och därför har Norrköping och Linköpings kommuner valt att satsa på att utbilda sin personal.

– Vi behöver fler sva-lärare, vi har brist på det så det är jätteviktigt för att kunna ta hand om de nyanlända barnen, säger Annika Karlsson som är utbildningsstrateg på Norrköpings kommun.

Det är Linköpings universitet som har tagit fram några extra utbildningsplatser och till hösten kommer 40 lärare att få möjligheten att studera delvis på betald arbetstid.

I Norrköping har det varit stort söktryck till utbildningen, runt 100 lärare har anmält sitt intresse och kommunen har därför tvingats välja bort flera sökande.

Vi räknar med mellan 20 och 30 nya behöriga lärare

I Linköping har inte lika många sökt men där finns just idag inte heller någon brist av den här kompetensen. Men enligt personalchef Anne Enström är det här ett behov som kommer att bli större framöver.

– Med de nya anvisningsreglerna kommer andelen nyanlända att öka i Linköping, säger Anne Enström, personalchef i Linköping. 

Lärarna kommer delvis att få gå utbildningen på betald arbetstid. I Norrköping kommer satsningen att kosta runt 6 miljoner kronor och den finansieras med dom särskilda pengar kommunen fått av staten för ökade kostnader för nyanlända. Enligt Annika Karlsson kommer utbildningen att tillgodose dom behov av sva-lärare som behövs i kommunen.

– Vi räknar med mellan 20 och 30 nya behöriga lärare så vi kommer att kunna ha behöriga lärare från första klass upp till gymnasiet, säger Annika Karlsson till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".