Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Ny personalgrupp underlättar vårdjobb

Publicerat måndag 24 oktober 2016 kl 06.00
"Vi har mer tid för patienterna i stället"
(1:36 min)
Undersköterskorna Annica Höög och Thomas Ekström på Motala lasarett.
Undersköterskorna Annica Höög och Thomas Ekström på Motala lasarett. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Nu förlängs försöket med så kallad vårdnära servicepersonal i Region Östergötland. Som vi tidigare berättat startade försöket vid nyår och finns nu på några vårdavdelningar på sjukhusen i Motala och Linköping.

Och servicepersonalen underlättar arbetet, det tycker undersköterskorna Annica Höög och Thomas Ekström på lasarettet i Motala.

På morgnarna är det numera servicepersonalen som delar ut frukost till patienterna. Något som undersköterska Thomas Ekström uppskattar.

– Man behöver inte stressa med morgonarbetet på samma sätt. Då har vi mera tid för patienterna istället, säger han.

Är det annat som ni hinner med också?

– Ja, Senior alert - ett nationellt register som vi registrerar i - det har vi haft svårt att hinna med tidigare. Men det försöker vi nu. Det går ju bättre i alla fall, säger Annica Höög.

På geriatriska akutvårdsavdelningen GAVA i Motala där undersköterskorna Annica Höög och Thomas Ekström jobbar, är patienterna äldre och många är också multisjuka.

Förutom den ordinarie vårdpersonalen på avdelningen finns just nu också så kallat vårdnära servicepersoner.

Den vårdnära servicepersonalen har uppgifter som att dela ut matbrickor, fylla på förråd och skjutsa patienter till andra enheter på sjukhuset. Sådant som undersköterskorna gör i vanliga fall.

Försöket med vårdnära personal har varken avslutats eller utvärderats helt ännu, men det har alltså förlängts - till i mars. Man vill se om det kan ge fler effekter, enligt sjukvårdsledningen.

Och även om mycket är vunnet med den nya personalgruppen, så har allt inte varit enkelt. Undersköterska Annica Höög tycker till exempel det var svårt att lämna över mathanteringen till den vårdnära servicepersonalen.

– Man vill ju ha full kontroll över hur patienterna äter för det är ju rätt så viktigt och hur mycket de dricker och så där. Men nu rapporterar de till oss. Jag tyckte det var lite svårt, faktiskt.

Tror ni det här är en väg att gå framöver, att dela upp det som nu i projektet?

– Ja, det tycker jag för vi får ju mer tid för våra patienter, säger Annica Höög.

– Och vårt jobb som vi är utbildade till får vi ju mera tid att utföra. Så det hoppas jag att det fortsätter, säger Thomas Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".