Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Fler kvinnor i lokalpolitiken

Publicerat söndag 20 november 2016 kl 10.00
Päivi Johansson (M): Det handlar om en pressad livssituation
(2:08 min)
Ordförandeklubba på ett bord.
Foto: Henrik Holmberg/TT

De flesta samhällsgrupper är väl representerade bland länets förtroendevalda men det är fortsatt färre kvinnor än män i politiken.

Det här visar en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL har gjort.

Undersökningen som görs för tredje gången baseras på siffror från Statistiska centralbyrån 2015 och visar hur de förtroendevalda återspeglar befolkningen bland annat vad gäller kön, ålder, utbildning, inkomst och födelseland.

I Östergötland finns 1 721 kommun- och regionpolitiker, 95 procent av dem är fritidspolitiker och i stort sätt representerar politikerna väl den befolkning som finns i länet.

– Det är i huvudsak ganska vanliga östgötar som styr östgötars vardag, säger Emil Broberg (V) från Linköping som är tredje vice ordförande i SKL.

De utrikesfödda är något bättre representerade i länet än i rikets som helhet men de är fortfarande underrepresenterade. 15 procent av östgötarna är födda utomlands men endast åtta procent av de förtroendevalda är utrikesfödda. Det här skiljer sig dock mellan kommunerna, i Åtvidaberg där sju procent har den här bakgrunden är tio procent av politikerna utrikesfödda.

I Östergötland är det övervägande män som sitter vid makten, 57 procent jämfört med 43 procent kvinnor, det trots att fördelningen ändå har blivit något bättre sen förra mätningen 2011.

Män är överrepresenterade i alla kommuner men i Kinda skiljer det sig åt mest. Här är 70 procent av kommunpolitikerna män. Linköping och Söderköping har den jämnaste fördelningen 53 procent män respektive 47 procent kvinnor.

– Det handlar om att det är en pressad livssituation, många kvinnor tar det stora ansvaret för familjen, säger moderaten och norrköpingsbon Päivi Johansson.

Samtidigt visar undersökningen att just småbarnsföräldrar är väl representerade i Östergötlands kommunpolitik, vilket glädjer Emil Broberg.

– Det är ändå lite förvånande. Det är inte alltid den bilden man har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".