Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Söderköping

Mer pengar till förskolan i Söderköping

Publicerat onsdag 30 november 2016 kl 06.00
"Man blir inte förvånad över tiderna längre"
(2:07 min)
Förskolelärarna Katarina Stockberg och Maria Hjortmark på Högby förskola i Söderköping Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Förskolelärarna Katarina Stockberg och Maria Hjortmark på Högby förskola i Söderköping Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio

I Söderköping kommer förskolan att få mer pengar till verksamheten.
Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att höja den så kallade barnpengen.

Barnpengen höjs med ungefär fem procent eller 4 000 kronor för ett barn i kommunal förskola i Söderköping.

En av anledningarna till höjningen är att barn går längre tid på förskolan idag jämfört med tidigare, enligt förskolechef Monika Lundqvist i Söderköping.

Förskoleläraren Maria Hjortmark på Högby förskola har arbetat inom förskolan sedan 1998 och hon har märkt av att barnen går längre dagar idag jämfört med för några år sedan.

– Man blir inte förvånad längre, vi har små barn här som kan komma vid halvsju-sju på morgonen och gå hem vid halvfem-fem och det är ganska många timmar för barn att vara i så här stora barngrupper, säger Maria Hjortmark till P4 Östergötland. 

2012 gjorde Skolverket en undersökning som visade att den genomsnittliga vistelsetiden för barn i förskolan i Sverige låg på 31 timmar i veckan, vilket var 2 timmar mer än den tidigare mätningen 2005. Någon senare nationell uppgift finns inte sammanställd över tiden barn är på förskolan.

Inte heller Söderköpings kommun har någon jämförelse att göra men enligt verksamhetschefen har pedagoger i verksamheten sett en ökad närvarotid för barnen och önskan har funnits att öka bemanningen.

Igår tog barn- och utbildningsnämnden ett beslut om att höja barnpengen med ungefär 5 procent eller 4 000 kronor per barn i kommunal förskola i Söderköping. Ett välkommen beslut säger Monika Lundqvist som är förskolechef i Söderköping.

– Det skulle vara önskvärt om man hade en femtioprocentig tjänst till per avdelning för att kunna täcka upp på eftermiddagstiden.

Maria Hjortmark och hennes kollegor försöker att vara ute så mycket som möjligt med barnen eftersom de tycker att lekytan inte riktigt räcker till när det är så många barn inomhus. Men att fler barn är kvar längre tid över dagen får även andra konsekvenser.

– De barnen som behöver en kram och lite mer närhet och uppmärksamhet, de kommer ju i kläm, säger Maria Hjortmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".