Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Kommunerna får ta emot färre flyktingar

Publicerat onsdag 30 november 2016 kl 15.44
Ivan Garcia: Regeringen underlättar för kommunerna
(1:45 min)
Delad bild: Ylva Johansson vid presskonferensen och flyktingar som kliver på en buss.
Ylva Johansson har länge pratat om att förenklade anställningsstöd. Foto: Marcus Ericsson/TT, Claudio Bresciani/TT

Kommunerna får längre tid på sig att ta emot nyanlända. Åtgärden presenterades av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i dag.

I dag presenterade regeringen nya åtgärder för att underlätta kommunernas flyktingmottagande. Många kommuner har svårt att klara sina nuvarande kvoter och få fram bostäder till nyanlända. Förslagen presenteras vid en pressträff med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och innebär att kommunerna nu får längre tid på sig att ta emot nyanlända.

Regeringen ger också besked om att alla kommuner måste följa bosättningslagen för att ta emot nyanlända. Mot kommuner som inte uppfyller kraven är regeringen villig att vidta sanktioner.

– Jag vill inte ha en situation där man kan köpa sig fri, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

I år ska 21 702 nyanlända anvisas till landets kommuner enligt den nya bosättningslagen. Den siffran är bara en del av de nyanlända som kommunerna tar emot. Många har redan ordnat bostad på egen hand. Problemet med att få fram bostäder gör dock att många kommuner har svårt att klara kvoterna.

Regeringen föreslår också att länstalen sänks för 2017, eftersom Migrationsverket nu räknar med ett lägre antal flyktingar. I den nya beräkningen ska dessutom större hänsyn tas till hur många som själva ordnat eget boende i kommunen. Tanken är att kommuner med ett stort mottagande ska avlastas. Det är ett argument som till exempel Norrköpings kommun redan hävdat.

Flera kommuner lider av bostadsbrist och har signalerat att de har svårt att uppfylla sina åtaganden. En sammanställning som Ekot gjorde förra veckan visar att var sjätte kommun misslyckas med att fylla ens hälften av kvoten.

Täby kommun och Ekerö utanför Stockholm meddelade nyligen att de stoppar mottagandet av nyanlända, men det kommer regeringen inte att acceptera meddelade ministern.

– De kommuner som protesterat är inte de som har sämst förutsättningar, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Jag ger dem några månader att anpassa sig.

Om lagen inte följs väntar sanktioner.  Bosättningslagen ska gälla och tillämpas i alla kommuner utan undantag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".