Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Verkningslös satsning på jämställdhet

Publicerat lördag 7 januari 2017 kl 10.30
"Svårt att se långsiktiga förändringar"
(1:31 min)
Birgitta Lindström, Kommunal
Birgitta Lindström på Kommunal i Norrköping. Foto: Carl-Oscar Alsén/Sveriges Radio

Arbetsmiljön inom hemtjänsten är fortfarande betydligt sämre än den inom teknisk förvaltning, enligt en forskningsrapport från Linköpings universitet.

Trots en satsning på inspektioner är arbetsmiljön inom hemtjänsten klart sämre än den inom teknisk förvaltning. Det här innebär en tydlig skillnad mellan ett kvinno- respektive mansdominerat yrke. Slutsatsen dras i en forskningsrapport från Linköpings universitet. Lennart Svensson är en av forskarna bakom rapporten.

– Projektet i sig har goda resultat på kort sikt men vi har väldigt svårt att se att det ska få några långvariga effekter om frågan inte hamnar på rätt nivå, säger han.

Tillsammans med Karin Sjöberg Forssberg har han utvärderat arbetsmiljöåtgärder i fem svenska kommuner. Arbetsmiljöverket har tidigare rapporterat att hemtjänsten i många kommuner har betydligt sämre arbetsmiljö än inom den tekniska förvaltningen. Den kvinnodominerade hemtjänsten har ständiga sparkrav, höga sjukskrivningstal och många anställda per chef. Inom den mansdominerade tekniska förvaltningen så råder motsatta förhållanden. Birgitta Lindström på facket Kommunal i Norrköping har själv erfarenhet från hemtjänsten.

– Alla säger att de har full förståelse för problemen men ändå händer det inte så mycket, säger hon.

Trots en stor satsning med inspektioner av arbetsmiljön för att jämna ut skillnaderna så följs arbetet inte upp. Och satsningen blir därmed verkningslös i längden, menar Lennart Svensson.

– För att skapa långsiktiga effekter så måste inspektionerna ske i en dialog med ansvariga på kommunal nivå. Det är väldigt mycket pengar som går åt sådana här kortsiktiga projekt istället för att försöka förändra i grunden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".