Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Busslinjer lades ner trots många resenärer

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 16.27
Göran Gunnarsson: Kommunerna ska ansvara för skolelever
(1:52 min)
Östgötatrafiken, buss, fjärbusscentralen Linköping
Flera av de nedlagda busslinjerna hade många resenärer. Foto: Rosmari Karlsson / Sveriges Radio

Det var för få resenärer på busslinjerna. Så motiverade politikerna nedläggningen av 28 landsbygdslinjer i somras. Men vår kartläggning visar på motsatsen.

En del av de nedlagda linjerna användes dagligen av många resenärer. Det visar P4 Östergötlands kartläggning. Problemet var bara att det var fel sorts resenärer.

Trafiknämndens beslut att lägga ner 28 landsbygdslinjer skapade en hel del missnöje bland de berörda. Politikerna förklarade beslutet med att det var knappt några som reste med de nedlagda linjerna.

– Vi behöver en kollektivtrafik  som fungerar i länet och jag kan inte tycka att den här trafiken som vi plockar bort fungerat särskild väl, för det  åker onekligen inte tillräckligt många människor med dem. Då är det inte rimligt att ha dem kvar, sa centerpartisten Göran Gunnarsson ordförande för Trafiknämnden för ett halvt år sedan till P4 Östergötland.

Men en kartläggning som P4 Östergötland har gjort visar att flera av de nedlagda linjerna användes dagligen av  många resenärer.

Samtidigt har politikerna valt att behålla andra linjer med betydligt färre antal resenärer. Det mest extrema exemplet är linje 418 mellan Mo gård och Finspång.

Linjen avvecklades trots att den hade många resenärer dagligen medan exempelvis linje 484 som ekonomiskt går mycket sämre fick vara kvar.

Att linje 418 och flera andra populära landsbygdslinjer avvecklades berodde helt enkelt på att på de linjerna reste nästan uteslutande grundskoleelever eller fel sorts resenärer.

–  Då är det kommunerna som ska anordna skolskjutsar, konstaterar Göran Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".