Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Åkeriföretagare kritiska till förslag om tunga fordon

Publicerat söndag 1 januari kl 07.00
"Det finns en tarm upp mot gränsen mot Östergötland men i övrigt finns ingeting
(1:22 min)
Lastbil med texten 74 ton.
Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio Foto: Trafikverket

Åkeriföretagen i Östergötland känner sig bortprioriterade sedan ett vägnät för framtidens tyngre lastbilar pekats ut.

I den största delen av länet ska inte de allra tyngsta lastbilarna få köra, enligt utredningen.

Som vi berättat så lämnade Trafikverket nyligen en rapport till regeringen där de visade på vilka vägar som i framtiden ska kunna bära nya, tyngre lastbilar upp till 74 ton. Utredningen har identifierat en rad vägnät som kluster, men som inte sitter ihop med varandra.

– Vi blir lite inmålade, för vi kommer inte ut på de större sträckorna eller Europavägarna, säger Thomas Hammarström, regionchef för Sveriges Åkeriföretag i Småland.

– Det är i princip helt rent. Det finns en tarm som går upp mot gränsen mot Östergötland men i övrigt finns det ingenting i det första förslaget, säger Ingemar Resare, regionchef för region öst på Åkeriföretagen.

Åkarna anklagar Trafikverkets nya utredning för att vara en politisk kompromiss. Att myndigheten har fått uppdraget att begränsa möjligheterna för lastbilstransporterna, det bekräftas av Trafikverkets avdelningschef för nationell planering, Lennart Kalander.

– Det uppdrag vi har haft är att peka ut ett vägnät som klarar av att få en 74-tonslast, utan att behöva göra åtgärder på broar eller vägar – och så att vi inte riskerar någon överflytt av transporter från järnväg eller sjöfart till väg.

– Det tycker vi är lite märkligt för många av transporterna vi ser i Sverige de är kortväga transporter, så vi är oförstående inför den delen, säger Ingemar Resare på Sveriges Åkeriföretag.

Lennart Kalander säger att han förstår kritiken.

– Det vi har försökt göra är att skapa sammanhållande områden, så att man skulle kunna få ekonomi i det inom de här områdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".