Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Glutenfri mat kan ge negativa effekter

Publicerat torsdag 12 januari 2017 kl 15.26
Läkare: Om man inte behöver finns det inga medicinska skäl att skippa gluten
(1:43 min)
Glutenvaror på hyllor i butik
Glutenvaror i butik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Trenden att äta glutenfritt trots att man inte är glutenintolerant kan ha negativa effekter för den enskilda personen. Det menar barnläkare Lars Stenhammar.

Att hålla sig till en glutenfri kost kan leda till viss vitaminbrist och järnbrist så enligt Linköpingsläkaren Lars Stenhammar som forskat om glutenintolerans är det inte bara positivt att hoppa över gluten om man inte behöver.

– Den glutenfria kosten blir ofta fiberfattig och det är inte så nyttigt för oss.

Så man ska vara lite på sin vakt menar du? 

– Ja, om man inte behöver det så finns det egentligen inga medicinska skäl till att äta glutenfri kost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".