Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mjölby
Madelene Can, Rebecca Ringqvist, Mohammed Al-Quased och Adam Magnusson går i nian på Blåklintskolan.
1 av 3
Madelene Can, Rebecca Ringqvist, Mohammed Al-Quased och Adam Magnusson går i nian på Blåklintskolan. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio
Joakim Magnusson, lärare på Blåklintskolan och med i Trygghetsgruppen.
2 av 3
Joakim Magnusson, lärare på Blåklintskolan och med i Trygghetsgruppen. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio
Lotta Gylling, utbildningschef i Mjölby kommun.
3 av 3
Lotta Gylling, utbildningschef i Mjölby kommun. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio
Lyssna
(1:43 min)
Tryggare kan ingen vara än Mjölbys lilla barnaskara
Publicerat tisdag 7 mars 2017 kl 20.00

Eleverna i årskurs 9 i Mjölby känner sig mer trygga i skolan och har mer studiero i klassrummen än jämnåriga i resten av Östergötland. Det visar en undersökning av Skolinspektionen.

Hör elever prata om trygghet längst ned i artikeln.

– Vi har en stark gemenskap för om man går här i korridoren har man nästan alltid någon att prata med, säger Rebecca Ringqvist som är elev på Blåklinskolan i Mjölby.

Skolinspektionens enkätundersökning visar att mer än var tionde elev i årskurs nio i Sverige känner sig otrygg i skolan, men på skolorna i Mjölby är det färre än var tionde som känner sig otrygg. På Blåklintskolan finns en Trygghetsgrupp med personal som ska främja tryggheten på skolan och en av dem är läraren Joakim Magnusson.

– Det är vad många kallar ett antimobbingteam, men vi har breddat ansvaret lite till att också främja ett gott och tryggt klimat, säger Joakim Magnusson.

Även om många känner sig trygga så är han med och försöker fånga upp de 8 procent av eleverna som svarat att de inte känner sig trygga.

– Vi gör till exempel en elevenkät där vi hade flera som namngav att de vet om elever som är ensamma eller som är utsatta för mobbing eller blir retade, säger Joakim Magnusson.

För att lösa situationen vill de vända fokus från individen till gruppen.

– Att gruppen som den här eleven finns i tar ansvar och öppnar upp sig. Ofta har man väl haft ett individfokus, säger Joakim Magnusson. 

Lotta Gylling är utbildningschef i Mjölby och säger hon att trygghet i skolan är ett arbete som dom aldrig blir klara med.

– Även om siffrorna är bra i år kan det se annorlunda nästa år. Vi kan aldrig komma till ro utan måste jobba med det här hela tiden, säger Lotta Gylling.

 

Hör eleverna Mohammed Al-Quased, Rebecca Rinqvist, Madelene Can och Adam Magnusson prata om trygghet längst ned i artikeln.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".