Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping
Kulturskolan i Norrköping.
Kulturskolan i Norrköping. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Lyssna
(1:14 min)
Lyssna
(1:14 min)
Norrköping kritiserar kulturskoleutredning
Publicerat lördag 18 mars kl 09.01
Publicerat lördag 18 mars kl 09.01
Kulturskolan i Norrköping.
Kulturskolan i Norrköping. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.

Barn på landsbygden kanske inte kan vara med i kulturskolan om det blir så som en utredning föreslår. Det skriver Norrköpings kommun i sitt remissvar.

Målet att kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fritid kan exkludera barn som med lång resväg som inte har möjlighet att delta annat än under eller i anslutning till skoldagen. Det skriver Norrköpings kommun i remissvaret till utredningen.

Elsmari Julin är chef för Kultur och fritidskontoret i Norrköping och hon ser risker med detaljstyrande mål även om kommunerna inte är tvungna att följa dem.

– Om man då får de här skrivningarna där man börjar peka på att det här bara ska ske på den fria tiden, då finns det ju en risk att vi allt för mycket börjar tänka så.

– Och då missar vi de här möjligheterna som handlar om både att göra det möjligt för barn som bor i glesbygd att ta del av kulturskolan och att vi försämrar möjligheterna till samarbete mellan den vanliga skolan och kulturskolan, säger Elsmari Julin.

Norrköping är en av många kommuner i landet som har varit remissinstans och är kritiska till formuleringen om att verksamheten ska bedrivas på fritiden. Hans Eriksson är Kulturskolechef i Norrköping och han säger att det är viktigt att förstå att kommunernas förutsättningar ser väldigt olika ut.

– För att nå alla barn i kommunen så måste man ha ganska mycket verksamhet på dagtid också ute på skolor, medan kommuner som inte har sådana problem så kan man förlägga allting på den fria tiden och då - om staten går in och reglerar dom där sakerna - då kan det ju bli väldigt konstigt, säger Hans Eriksson.

Och Elsmari Julin ser fler anledningar till att staten inte ska detaljstyra kulturskolan.

– Eftersom staten inte är med och finansierar och inte tar det ansvaret till kulturskolan så ska ju staten inte heller ha detaljsynpunkter på hur vi genomför verksamheten, säger Elsmari Julin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".