Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland
Mikael Wahlqvist distriktschef i Räddningstjänsten Östra Götaland
Mikael Wahlqvist distriktschef i Räddningstjänsten Östra Götaland Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Lyssna
(1:59 min)
Lyssna
(1:59 min)
Lyssna
(1:59 min)
Ansträngd sommar väntar räddningstjänsten
Publicerat måndag 20 mars kl 06.00
Publicerat måndag 20 mars kl 06.00
Mikael Wahlqvist distriktschef i Räddningstjänsten Östra Götaland
Mikael Wahlqvist distriktschef i Räddningstjänsten Östra Götaland Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio

Heltidsbrandmännen kommer att tvingas jobba mycket övertid för att sommaren ska gå ihop.

Under sommaren blir läget mycket ansträngd för Räddningstjänsten i Östra Götaland. 

Efter att 48 deltidsbrandmän framförallt från bland annat Valdemarsvik och Åtvidaberg sagt upp sig så vill nu ledningen för RTÖG att bemanna stationerna i de två kommunerna med personal från Linköping och Norrköping.

Det innebär att under semesterperioden tvingas brandmännen att jobba mycket övertid för att kunna bemanna stationerna i Valdemarsvik och Åtvidaberg.

- Ja, det kommer att bli. Men i dagsläget har vi ingen annan lösning på det här när vi tappar så mycket personal i Valdemarsvik och Åtvidaberg. Vi måste se till att vi har en fungerande räddningstjänst i båda kommunerna, säger Mikael Wahlqvist distriktschef i Räddningstjänsten Östra Götaland.

Det var totalt 48 deltidsbrandmän från framförallt Valdemarsvik och Åtvidaberg som slutade i protest mot försämrade villkor i det nya kollektivavtalet i slutet av januari. 

De som är i tjänst kommer att få jobba i snitt 1,75 dygn extra per månad


Arbetsgivaren Räddningstjänsten i Östra Götaland beslutade senare att med start i maj bemanna stationerna i Åtvidaberg och Valdemarsvik med heltidsbrandmän från Linköping och Norrköping.

Ambitionen är att stationerna ska vara bemannade dygnet runt med tre heltidsbrandmän på varje station. För det behövs totalt 24 heltidstjänster, något som går och lösa ganska enkelt den först månaden säger Mikael Wahlqvist.

– Under maj månad så kommer i bästa fall att inte belasta något nämnvärt för att då använder vi så kallad övertalig personal som finns i organisationen, berättar Mikael Wahlqvist.

Men under sommarmånaderna kommer det att  bli det mycket svårare. Enligt Mikael Wahlqvist har ledningen beslutat att all personal ska få sin semester men det innebär samtidigt att de som jobbar kvar  kommer istället att beordras jobba extra mycket.

- De som har semester får vara lediga och de som är i tjänst kommer att få jobba i snitt 1,75 dygn extra per månad, berättar Mikael Wahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".