Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping
Lyssna
(2:20 min)
Lyssna
(2:20 min)
Lyssna
(2:20 min)
Fler larm om att äldre lever i misär
Publicerat onsdag 29 mars kl 20.00
Publicerat onsdag 29 mars kl 20.00

Bostadssamordnare i Norrköping rapporterar att de allt oftare behöver göra akuta insatser för att rädda äldre människor ur ett liv i misär.

Enligt bostads- och socialhandläggaren Tommy Jacobsson handlar det om människor som ofta lider av demens, depression eller psykisk ohälsa. Han är en av de första som träffar människorna när problemen väl upptäcks.

"Det är oftast sopberg, det kan vara i alla rum fullt av sopor och ostädat. Det kan se fruktansvärt ut!"

Så beskriver Tommy Jacobsson bostads- och socialhandläggare i Norrköping de lägenheter han har besökt.

Majoriteten av dem är personer som lever helt ensamma och ingen känner till deras problem. Det gör att missförhållandena kan pågå under lång tid innan kommunen eller sjukvården får vetskap om dem.

I många fall är det hyresvärden som larmar kommunens bostadssamordnare som hjälper den äldre personen.

– Det första jag gör är att ta dit två städfirmor som får lämna offert sedan är det så att under sopbergen så kan det vara golv som är förstörda och det gör att hyresvärden i efterhand ändå kan skicka uppsägning och driva en process för att bli av med personen, säger Tommy Jacobsson.

Hur ofta lyckas ni undvika en vräkning?

– Nästan jämt faktiskt! Vi lyckas väldigt bra med det här, tillägger han.

Deras ansvar är att hjälpa med det mest akuta och samtidigt koppla in sjukvården och kommunens socialtjänst och i vissa fall äldre omsorgen för en fortsatt hjälp. Men även om de lyckas ofta så  hamnar ändå flera personer som är 65 år eller äldre hos kronofogden.

Totalt ansökte hyresvärdar i Norrköping vid 81 tillfälle om att avhysa en äldre person de senaste sju åren, i 23 fall verkställdes beslutet. I vissa fall beror det på att bostaden är så skadad att den behöver omfattande renovering, och ibland beror det på att  personen inte vill ta emot hjälp från bostadssamordnarna.

– Många äldre vill inte be om hjälp, de skäms! Många skäms för det de har hamnat i, berättar Tommy Jacobsson.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".