Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping
Sopberg hemma hos en äldre person.
1 av 2
Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköpings kommun
2 av 2
Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköpings kommun Foto: Tahir Yousef/sverigesradio
Lyssna
(1:52 min)
Misär bland äldre borde upptäckas tidigare
Publicerat torsdag 30 mars 2017 kl 20.00

Kommunens bostadssamordnare anser att sjukvården och kommunens olika enheter borde hitta samarbetsformer för att upptäcka de äldre.

Många ensamma äldre personer med psykiskt eller fysisk ohälsa lever i stor misär. Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköpings kommun tycker att det borde finnas större samordning mellan myndigheter för att snabbare hitta och hjälpa de här individerna.

– Det vore önskvärt att man i större utsträckning uppmärksammar det här växande problemet och att man gemensamt finner någon resursform som i större utsträckning kan jobba uppsökande mot de här personerna som har det väldigt svårt, säger Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköpings kommun. 

Som vi berättade igår så larmar bostadssamordnaren i Norrköpings kommun om att allt fler äldre personer som mår så dåligt att de inte klarar av att ta hand om sig själva eller sin bostad. När de drabbas av depression, psykiska besvär eller demenssjukdom så finns det ingen i närheten som kan hjälpa dem. De är ofta mycket ensamma och därför kan det gå lång tid ibland flera innan problemet upptäcks av myndigheter.

– Man har inte alls några anhöriga man har inget nätverk eller man har anhöriga som är väldigt svaga och som inte kan vara ett stöd. Det här är de mest ensamma människor som vi pratar om, berättar Kenneth Edström.

Varje år får bostadssamordnarna larm om flera sådana fall och antalet ökar. I vissa fall har det gått så lång tid att hemmet har förvandlats till ett sopberg. Nuförtiden vill fler och fler kommuner låta de äldre bo i sitt hem så länge som möjligt, därför borde kommunerna och sjukvården ta fram metoder för att upptäcka personer som riskerar fara illa i hemmet säger han.

– Vi vet att vi har en växande andel äldre i samhället men det vi inte har fått med i beräkningen är att en viss procent av de här kommer att få demens och andra sjukdomar i hemmet, berättar Kenneth Edström.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".