Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping
Gymnasierektor Mattias Dahlgren på Berzeliusskolan.
1 av 2
Gymnasierektor Mattias Dahlgren på Berzeliusskolan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Patrik Jonsson, 26, har bra minnen från sin gymnasienollning.
2 av 2
Patrik Jonsson, 26, har bra minnen från sin gymnasienollning. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Lyssna
(1:56 min)
Sirap och sexlekar inget för nya nollningen
Publicerat söndag 2 april 2017 kl 21.30

Nya gymnasieelever i Linköping ska "nollas" på ett bättre sätt. Rektor Mattias Dahlgren på Berzeliusskolan vill samtidigt värna det goda i elevernas tradition.

Politikerna i bildningsnämnden i Linköping har beslutat om en handlingsplan för hur gymnasierna ska jobba med nollningen för nya gymnasieelever.

Saker som sirap i håret på den som inte vill, sexlekar och alkohol förekommer trots att det inte ska det och sådana inslag ska bort, enligt politikerna.

Det är viktigt att samtidigt inte ta ifrån eleverna det jobb och det ansvar och engagemang som finns där.

Men före detta gymnasisten Patrik Jonsson, 26, i Linköping minns sin egen nolling för ett antal år sedan som bra.

– Det är något man minns än idag och man lärde känna folk så att - kul. Det är klart att vissa var ju fulla men det gick inte överstyr, säger Patrik Jonsson som idag är 26 år.

Han var även själv med och "nollade" yngre kamrater i gymnasiet.

– När jag var med och nollade fick vi gå utbildningar för att lära oss vad som är ok och inte - var man ska dra gränsen. Så det funkade bra då, tycker jag.

Och det ska fungera minst lika bra nu. Det hoppas ansvariga politiker i Linköping som beslutat om ett förnyat mottagande av de nya gymnasieeleverna i höst. För rapporter som politikerna begärt in visar att allt inte var bra förra hösten.

– Det fanns fortfarande en hel del alkohol och inslag av förnedring och kränkningar och det är oacceptabelt. Därför sa vi att vi måste ta ytterligare ett tag, säger Karin Granbom Ellison (L) som är ordförande i Linköpings bildningsnämnd.

Planen nu är bland annat att faddrarna ska söka sitt uppdrag och rektorerna ska vara med och utse dem. Kommunens säkerhetsavdelning ska finnas med i utbildningen. Skolorna ska ha en gemensam bild av vad som planeras ska hända under nollningen.

Målet är att ingen ny gymnasist som inte vill ska behöva få exempelvis sirap i håret och ingen ska hetsas till att dricka alkohol under nollningen.

– Kränkningar och sådant har ändå avtagit.

Det säger gymnasierektor Mathias Dahlgren på Berzeliusskolan i Linköping. Han tycker man ska gå försiktigt fram när nollningen eller mottagandet av de nya gymnasisterna förnyas.

– Något som är viktigt i det är att samtidigt inte ta ifrån eleverna det jobb och det ansvar och engagemang som finns där och göra det till att vi ska in och styra elevernas verksamhet. Det är en väldigt viktig del, säger han.

Men helt nödvändigt är det inte med nollning. Det tycker Amanda Bard i Linköping.

– Vi hade inte det på skolan jag gick på.

Men hur lärde ni känna varandra i klassen?

– Ja det gjorde vi ändå, faktiskt, säger hon.

 

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".