Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland
(1:50 min)
Rättvisare löner i fokus i nya lärarsatsningar
Publicerat torsdag 20 april kl 18.00
Elever och lärare samt en bild på en plånbok med sedlar.
1 av 2
Sju av länets kommuner har avsatt extra pengar för att satsa på lärarlöner i år. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio och Fredrik Sandberg/TT
Per-Arne Sterner är barn- och utbildningschef i Söderköping. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Per-Arne Sterner är barn- och utbildningschef i Söderköping. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio

Mer än hälften av kommunerna i länet satsar extra på lärarlöner i år. Många av dem gör det för att utjämna löneskillnaderna efter regeringens satsning.

– Den statliga satsningen skapar till viss del både frustration, irritation och en viss besvikelse hos de som inte får pengar, säger Per-Arne Sterner, barn- och utbildningschef i Söderköping.

Det statliga lärarlönelyftet förra året har fått viss kritik. Många har menat att regeringens pengar lett till orättvisa löner när en del lärare fått höjda löner och andra inte fått ta del av pengarna.

P4 Östergötlands kartläggning visar att sju av länets kommuner satsar extra pengar på lärarlöner. I Kinda, Linköping, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Ydre har politikerna i år avsatt extra pengar till lärarlöner.

Flera kommuner satsar på lärarlöner i år för att minska löneskillnaderna som har uppstått.

Söderköping är en av kommunerna i länet som arbetar för att försöka utjämna lärarlönerna. Det genom att de lärare som förra året fick ta del av lönehöjningen nu får ett mindre lönelyft än de som inte fick del av den statliga satsningen.

– Rektorerna har haft det tuffa uppdraget att särskilja vilka som ska ha pengar och vilka som inte ska få. För de har det varit en trygghet att kunna säga att de andra lärarna nu delvis kan få en höjning år 2017 eller år 2018, säger Per-Arne Sterner, barn- och utbildningschef i Söderköping.

Fackförbunden i Söderköping är nöjda med överenskommelsen. Samtidigt menar de att fortsatta lönehöjningar krävs.

– Vi ser att vi de senaste åren har haft en ganska svag löneutveckling. Tidigare i år har vi haft en ganska bra utveckling men det ser vi att vi inte har längre. Det är något vi har lyft med våra politiker så vi hoppas att de ska satsa, säger Malin Hjelmgren, ordförande för Lärarförbundet i Söderköping.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".