Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Läkarstudenter
Läkarstudenterna Fabian Liljedahl, Amanda Johansson, Christina Larsson, Stina Sandström och Simon Ingves. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Östergötland
Lyssna
(1:40 min)

Vårdcentralens rockar inget som lockar

Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 06.00

Ett slitsamt jobb med små resurser och låg status. Det är några anledningar till varför läkarstudenter inte söker sig till vårdcentraler - trots att det finns jobb.

Det anser läkare i primärvården i svaren på en enkät P4 Östergötland har gjort.

Thomas är en av dem som läser till läkare vid Medicinska fakulteten i Linköping: 

– Många av oss har den här drömmen om att få vara som i Grey's Anatomy och House, läkare på tv som gör jättehäftiga saker och räddar liv på akuten. 

Det är svårt att locka blivande läkare till primärvården i landet som  saknar cirka 1400 läkare.

Det hänger bland annat ihop med oro för att arbeta på en underbemannad vårdcentral, för mycket administration och att tiden med en patient är för kort för att göra ett fullgott jobb.

Det är de främsta anledningarna till varför det är svårt att få blivande läkare att söka sig jobb på vårdcentralerna, anser närmare 900 specialistläkare i primärvården i en undersökning P4 Östergötland och Kaliber i P1 har gjort.

Simon Ingves är en av läkarstudenterna i Linköping:

– Det skulle behövas fler primärvårdsläkare som kan avlasta varandra. Men då måste man göra det mer attraktivt och det är ingen som vill jobba med det för att det är så pressat, säger han.

Dessutom är statusen bland läkare låg när det gäller att jobba i primärvården, tror drygt 500 av de 900 tillfrågade läkarna i enkäten. Läkarstudenten Amanda Johansson tycker att statusen borde vara högre.

– Det är ju den specialistutbildning som kanske är allra svårast för det är så himla brett, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".