Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping
Getoar Abrashi, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Norrköping.
1 av 2
Getoar Abrashi, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Norrköping. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio
Anton Tjärnlund, studerar till Förskolelärare.
2 av 2
Anton Tjärnlund, studerar till Förskolelärare. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio
Lyssna
(1:44 min)
Lyssna
(1:44 min)
Unga får snabbare hjälp ur arbetslöshet
Publicerat torsdag 27 april kl 16.09
Publicerat torsdag 27 april kl 16.09
Getoar Abrashi, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Norrköping.
1 av 2
Getoar Abrashi, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Norrköping. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio
Anton Tjärnlund, studerar till Förskolelärare.
2 av 2
Anton Tjärnlund, studerar till Förskolelärare. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio

Det går nu betydligt snabbare för arbetslösa ungdomar i Norrköping att få hjälp. Sedan Norrköpings kommun och Arbetsförmedlingen startade Ungdomskontoret för ett år sedan har ungdomsarbetslösheten minskat i kommunen.

En anledning till att arbetslösheten bland unga minskar kan vara att de nu snabbare får hjälp till rätt åtgärder, enligt Getoar Abrashi som är sektionschef på Arbetsförmedlingen.

– Det som tidigare kunde ta ett antal veckor att få till får vi till på några minuter nu. Även kopplingen till studie- och yrkesvägledningen på plats gör väldigt mycket, säger Getoar Abrashi.

I mars i år var arbetslösheten för unga i åldern 18-24 i Norrköping 1,7 procentenheter lägre än mars förra året. Det beror delvis på högkonjunkturen just nu och att barnkullarna i de åldersgrupperna är mindre än tidigare, enligt Getoar Abrashi.

Arbetslösheten för riket som helhet låg på 10, 7 procent i mars i år och i Norrköping var motsvarande siffra 16,7 procent.

– Konkreta mål är att inom några hamna på rikssnitt kring ungdomsarbetslöshet och där har vi ju en bit att nå, säger Getoar Abrashi.

Getoar Abrashi säger att en stor andel av de unga som får hjälp på Ungdomskontoret är personer som inte har avslutat eller ens påbörjat gymnasieutbildning. För att lyckas få framförallt unga män, vilka är överrepresenterade här, att klara gymnasiet är det som kan göra en reell skillnad.

För att lyckas med det erbjuder Ungdomskontoret olika möjligheter till studie- och yrkesvägledning och en satsning på utbildningskontrakt där man kan läsa upp sin gymnasiekompetens och jobba halvtid samtidigt. Men det senare har inte fått det gensvar som man hade hoppats.

– Det är en bra möjlighet att ta till vara på eftersom man kan kombinera studier med arbete. Men vi hade helt klart hoppats på fler och vi jobbar hela tiden med att försöka få fler att ta det steget, säger Getoar Abrashi.

En som har sökt sig till Ungdomskontoret är 24-årige Anton Tjärnlund som läser till förskolelärare och vill ha hjälp med sitt CV för att söka sommarjobb.

– Man behöver alltid hjälp med saker och ting man kan inte kunna allting man inte har gjort tidigare så att, ja att det finns hjälp med folk som har erfarenhet och kunskap om det. Det är en trygghet, säger Anton Tjärnlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".