Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Distriktssköterskan Berit Sydbom
1 av 2
Distriktssköterskan Berit Sydbom Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Therese Flodin Verksamhetschef hemsjukvården i Linköping
2 av 2
Therese Flodin Verksamhetschef hemsjukvården i Linköping Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Linköping
Lyssna
(1:48 min)

De räddar hemsjukvården

Publicerat söndag 7 maj 2017 kl 16.12

När det saknas många sjuksköterskor tar Linköpings kommun hjälp av specialistundersköterskor.

Efter en kortare utbildning kan de ta över vissa arbetsuppgifter från sjuksköterskorna och det i sin tur gör att sjuksköterskorna kan ta hand om fler patienter.

– Det har varit en väldig stor hjälp. Jag har en specialistundersköterska i min grupp och det är hon och jag som har ett område och det fungerar alldeles utmärkt konstaterar distriktssköterskan Berit Sydbom.

Det är stor brist på sjuksköterskor runt om i landet och inom exempelvis landsting och regionsjukvården har det lett till att man tvingats till att stänga flera vårdplatser. Men även inom den kommunala hemsjukvården är bristen stor.  

- Vi har just nu ungefär 20 vakanser i vår organisation, säger Therese Flodin Verksamhetschef hemsjukvården i Linköping.

För att täcka behovet av sjuksköterskor anlitar kommunen bemanningsföretag men det räcker inte. Därför har man i Linköping börjat använda sig av specialistundersköterskor.

Alltså undersköterskor som vidareutbildat sig och kan därmed ta över en del arbetsuppgifter från sjuksköterskorna.

– Det kan vara såromläggningar och ger vissa injektioner som är förberedda av sjuksköterskan, berättar Therese Flodin Verksamhetschef hemsjukvården i Linköping och fortsätter.

– Vi har skalat av de arbetsuppgifterna som förut legat på sjuksköterskorna men som en annan profession kan utföra. berättar Therese Flodin Verksamhetschef hemsjukvården i Linköping.

Hemsjukvården i Linköping började med att införa specialistundersköterskor inom hemsjukvården redan 2014.

Effekterna har varit så positiva att antalet specialistundersköterskor har ökat hela tiden sedan starten. Och Distriktssköterskan Berit Sydbom menar att de nu har blivit en viktig del av  hemsjukvården i Linköping.

– Jag tror inte man klarar sig utan den gruppen för det finns inte tillräckligt med sjuksköterskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".