Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pia Molander förbundsombudsman på Vårdförbundet i Östergötland.
Pia Molander förbundsombudsman på Vårdförbundet i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland
Lyssna
(1:30 min)

Övertiden minskar i vården - på vissa håll

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 16.00

Övertiden minskade för sjuksköterskor i Östergötland 2016. Samtidigt ringer sjuksköterskor i länet till Vårdförbundet och undrar om de får stänga av sin telefon för att slippa tvingas ta extrapass.

Det är tidningen Vårdfokus som tagit fram siffrorna om övertiden, där Region Östergötland har den minsta andelen övertid i landet för de grupper sjuksköterskor som tidningen tittat på.

Pia Molander är förbundsombudsman på Vårdförbundet i Östergötland och hon gläds över minskningen, även om många sjuksköterskor samtidigt pressas hårt på andra håll i vården.

Om orsaken till minskningen säger Pia Molander:

– Vi har tillsammans med arbetsgivaren haft en hel del förhandlingar om övertiden under flera år. Men förra året kom vi överens om att vi skulle försöka minska övertiden.

Vem ska beordra in vem och är jag skyldig att ha telefonen på? 

– Och som vi har sett nu har det inneburit att det har minskat. Östergötland är ett av de län eller den region i Sverige som har den lägsta övertiden. Det vi förhandlade och diskuterade fram förra året tycks ha gett resultat, säger Pia Molander.

En bild som delas av arbetsgivarsidan.

I överenskommelsen som man jobbat med det senaste året mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Region Östergötland ingår - att följa övertidsuttaget på ett annat sätt än tidigare och att sprida övertiden till fler individer och även att jobba för en bättre grundbemanning, säger Pia Molander.

Övertiden har minskat med drygt två procent sammanlagt i de olika yrkesgrupper sjuksköterskor i Östergötland, som ingår i statistiken.

Men övertiden minskar inte för alla yrkesgrupper inom sjuksköterskeyrket i länet.

– Det ökar för barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker, säger Pia Molander.

–  Just nu har vi ett otroligt högt tryck med övertid på många ställen, där man håller på att diskutera hur vi ska lösa det här. Vem ska beordra in vem och är jag skyldig att ha telefonen på och så vidare.

– Så frågan är jättestor - det här med att man beordras in för att ta extra arbetspass, vara kvar efter arbetet och ta ett extra pass och så vidare.

Det här med telefonen - vad svarar ni?

– Vi svarar att man inte är tvungen att ha på telefonen. Enligt avtal ska man stå till förfogande vad gäller övertid och så vidare och att byta pass.

– Men det är ingenting som säger att man behöver ha sin telefon på för i så fall måste man läggas in i någon typ av beredskap eller jour, säger Pia Molander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".