Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland
Många jobbar övertid i vården i länet, inte bara på US.
1 av 2
Många jobbar övertid i vården i länet. Inte bara på US. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Helen Wilhelmsson, biomedicinsk analytiker på US i Linköping.
2 av 2
Helen Wilhelmsson, biomedicinsk analytiker på US i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Lyssna
(1:29 min)
Extrapass på jobbet varje helg
Publicerat söndag 14 maj 2017 kl 08.43

Region Östergötland ligger bäst till i landet i statistik från tidningen Vårdfokus. Det gäller andelen övertid bland sjuksköterskor - men det gäller inte alla grupper i yrket.

Helen Wilhelmsson är biomedicinsk analytiker i Östergötland och hon märker inte att övertiden minskar.

– Det är inte riktigt den bild som vi känner. Utan vi känner att det ökar, att alla tycker att man har en tuff vardag. Att det hela tiden är mycket - och det blir inte mindre, säger Helen Wilhelmsson.

Man vet ju att det är någon som väntar på ett svar för att få behandling

Enligt statistiken som Vårdförbundets tidning Vårdfokus tagit fram motsvarar övertiden totalt i landet för sjuksköterskorna drygt 1 500 helårsanställda sjuksköterskor.

Kostnaden för övertiden är enligt tidningen i runda tal 900 miljoner kronor eller nästan 1 800 tjänster.

I Region Östergötland minskar övertiden för sjuksköterskor utan specialisering men ökar för barnmorskor, rötgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Helen Wilhelmsson jobbar på patologen inom Diagnostikcentrum på universitetssjukhuset i Linköping. 

– Vi jobbar ju på min arbetsplats måndag till fredag men det är många som är inne i princip varje helg och jobbar extra.

– Man känner en lojalitet gentemot patienten. För man vet ju att det är någon som väntar på ett svar för att få behandling och då känner man att "jag måste göra det bästa jag kan" även om det i längden kanske inte är det bästa för medarbetaren, säger hon.

Är du inte ledig på helgen utan fortsätter jobbar i flera dagar så riskerar du att bli sjuk

De extra arbetspassen ger extra betalt som övertid eller kvalificerad övertid. Men Helen Wilhelmsson, som även är är fackligt aktiv inom Vårdförbundet, tycker att återhämtningen är viktig.

– Om du inte är ledig på helgen utan fortsätter jobba flera dagar så riskerar du att bli sjuk i veckan eller att en längre tid.

Vad tycker du man kan göra för att förbättra situationen?

– Det gäller ju att man har rätt kompetens och rätt utbildad personal och att man förstår att anställa personal i tid - och att man får en bra introduktion för medarbetarna, säger Helen Wilhelmsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".