Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Moderat företrädare: Kan vara bra att byta partiledare

Publicerat onsdag 23 augusti 2017 kl 15.52
Anna Kinberg Batra. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Anna Kinberg Batra. Arkivbild: Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio

Det är få moderata företrädare i Östergötland som vill diskutera partiledarfrågan.

Christian Gustavsson länsordföranden i Östergötland var bland de första att kräva Anna Kinberg Batras avgång, men han fick då ingen stöd av moderaterna i länet.

Nu har frågan åter aktualiserats så en majoritet i förbundsstyrelsen för Moderaterna i Stockholms län och partiets kommunalråd i länet säger att de saknar förtroende för Anna Kinberg Batra.

Därför har vi på P4 Östergötland frågat 24 moderata företrädare i Östergötland om de anser att moderatledaren borde bytas. Men bara ett fåtal valt att svara på frågan.

Nedan kan du läsa några urklipp ur svaren: 

 ... – Jag är tveksam till om Anna Kinberg Batra har tillräckligt stöd för att kunna leda partiet på ett framgångsrikt sätt.  Den moderata valberedningen bör därför ta initiativ till ett samråd kring partiledarfrågan. … Det är många som delar den tveksamheten. Några är övertygade om att det behövs en ny partiledare. Andra uttrycker stöd för Anna Kinberg Batra. Frågan måste få ett svar. …

 En annan moderat företrädare skriver:

..– Det kan vara av taktiska skäl nödvändigt att byta chef, vd eller partiledare för att skapa lite positivitet och uppmärksamhet samt mediatid i nyhetsflödet..

Nästa företrädare är mycket tydlig med sin åsikt:

.. – Jag anser att AKB bör avgå. Jag vill betona att jag anser AKB vara en mycket kompetent och bra person men hon är på fel befattning nu. ..

Men det är inte alla som är villiga att ge ett tydligt besked. Här är svar från två företrädare som vill helst diskutera frågan inom partiet och inte via media.

"... – Det är ingen hemlighet att jag varit mycket konfunderad över Akb:s politiska agenda. Den har inte varit tydlig och den har heller inte fått det förtroende som behövs hos väljarna enligt de undersökningar som gjorts. Partiet har slitits mellan vilka vi ska vara. 
Har jag förtroende för AKB?
Den diskussionen vill jag ta internt innan jag fömedlar det medialt."

 

 .. – Denna typ av frågor från media har jag beslutat mig för att inte besvara. Partiledare väljs internt i partiet, och ev avgångsfrågor bör också behandlas internt. ..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".