Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svårt att skilja på ett falskt och ett äkta körkort
1 av 2
Svårt att skilja på ett falskt och ett äkta körkort Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Helene Andersson gruppchef för dokumentanalysgruppen på NFC
2 av 2
Lätt att förfalska körkort säger Helene Andersson Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Linköping
Lyssna
(2:11 min)

NFC vill inte ha körkort som ID-handling

Publicerat tisdag 5 september 2017 kl 20.00

Nationellt forensiskt centrum NFC i Linköping anser inte att man ska använda körkort som ID-handling.

Körkortet saknar många säkerhetsdetaljer och därför är det inte en säker id-handling, säger Helene Andersson, gruppchef för dokumentanalysgruppen på NFC.

– Körkortet är i grunden ett förarbevis och det gör att det finns massa krav framtagna på EU-nivå som man måste hålla sig till. Att den måste ha ett visst format, det måste finnas utrymme för alla de behörigheterna och det gör att det finns inte plats fatt göra det så säkert som det borde vara, säger Helene Andersson.

Enligt Brottsförebyggande rådet BRÅ så har antalet anmälda bedrägeribrott tredubblats under de senaste 10 åren. Bland annat lyckas bedragare att använda någon annans identitetsuppgifter genom förfalskade handlingar. 

På Nationellt forensiskt centrum, NFC, kommer man ofta i kontakt med förfalskade körkort. Men de är så välgjorda att det är svårt för ett otränat öga att upptäcka. 

Därför anser de inte att körkort ska användas som ID-handling. Dels för att de innehåller för få säkerhetsdetaljer och dels för att körkortet har en ovanlig lång giltighetstid på 10 år säger Helene Andersson. 

– När man har så lång tid på sig så kan man hitta vägarna för att göra en handling bra och bedrägligt falsk, menar Helene Andersson.

Körkort och andra yrkeslegitimation borde därför endast användas för det de är till för säger Helene Andersson och som ID-handling föreslår hon annan typ av handling. 

– Man borde begränsa antalet id-handlingar för Sverige. Körkortet borde vara ett förarintyg och sedan kan man ha ett pass, ett nationellt ID-kort och ett ID-kort för folkbokförda som inte är medborgare i Sverige. De tre ID-handlingarna borde vara tillräckligt menar vi på NFC, säger Helene Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".