Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Johan Olofsson, rektor på Mosstorpsskolan.
Johan Olofsson, rektor på Mosstorpsskolan. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping
Lyssna
(1:36 min)

Ordningsfrågan i fokus på Mosstorpsskolan

Publicerat måndag 11 september 2017 kl 08.05

På Mosstorpsskolan i Skärblacka har rektor Johan Olofsson gått igenom samtliga anmälningar från förra året vad gäller elever som brutit mot skolans ordningsregler.

– Det kan handla om någon som har betett sig illa mot en annan elev, någon som inte har lyssnat på lärarens instruktioner eller inte har haft ett önskat beteende, säger Johan Olofsson som är rektor på Mosstorpsskolan i Skärblacka.

Syftet var att få en bild av hur det gått till i de situationer när det skrivits en rapport om så kallat störande av ordning för att på sikt kunna skapa en bättre arbetsmiljö.

Det han såg var att Mosstorpsskolan behövde jobba vidare med ordningsfrågan och ett antal åtgärder sattes in.

Idag har skolan ett trygghetsteam som består av olika yrkeskategorier, som lärare, kuratorer och vaktmästare. De jobbar förebyggande och rör sig mycket bland eleverna.

Under året ska eleverna också få göra en undersökning med frågor om hur de upplever arbetsro och trygghet i skolan. Skolan har även jobbat med att stärka lärarnas ledarskap.

– Ledarskapet är ju den biten som jag tror är nyckeln till allting. Där har personalen fått pratat mycket om hur ordningsreglerna efterföljs, säger Johan Olofsson.

I slutet av den här terminen ska de insatser som har genomförts på Mosstorpsskolan utvärderas för att se om de har bidragit till att skapa en bättre arbetsmiljö men såhär några veckor in på terminen är rektorn Johan Olofsson nöjd.

– Nu har vi just startat upp men vi har haft en väldigt lugn och bra uppstart av terminen, säger Johan Olofsson till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".