Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finland 100 år
Monica Andersson, Johanna Larsson, Tarja Salo Larsson.
1 av 2
Monica Andersson, Johanna Larsson, Tarja Salo Larsson. Foto: Titti Elm/ Sveriges Radio
Tarja Salo Larsson.
2 av 2
Tarja Salo Larsson. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio
Lyssna
(2:22 min)
Lyssna
(2:22 min)
Lyssna
(2:22 min)
"Inget finskt julbord utan leverlåda"
Publicerat onsdag 6 december kl 15.00
Publicerat onsdag 6 december kl 15.00
Monica Andersson, Johanna Larsson, Tarja Salo Larsson.
1 av 2
Monica Andersson, Johanna Larsson, Tarja Salo Larsson. Foto: Titti Elm/ Sveriges Radio
Tarja Salo Larsson.
2 av 2
Tarja Salo Larsson. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio

Titti Elm besöker en finsk butik i Finspång. Vad är det man längtar efter om man har finska rötter och lever i Sverige?

Tarja Salo Larsson älskar den finska julmaten, som till stor del kretsar kring skinkan och de olika varianterna av lådor som är tillbehör.

Leverlåda, kålrotslåda, morotslåda och potatislåda. Gärna med lite sirap i.

Idag firar Finland 100 år av självständighet. Vi sänder från "Kryddans The och kaffehandel" i Finspång. En butik som ägs av Monica Andersson och Johanna Larsson. Den har en "hemlig" del som är full av finska matvaror.

Tarja Salo Larsson kom till Sverige 1972, för att söka jobb. Då var hon 15 år, men det finska matminnet sitter i. 

- Jag blev förvånad över den svenska maten när jag kom hit, bruna bönor, ska det vara mat?! Utbrister Tarja.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".