Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland
Metan bildas i syrefria miljöer, i Amazonas produceras metanet i sediment och transporteras via trädstammar till atmosfären.
Regnskogsträd i Ecuador. Foto: Murray Foubister
Lyssna
(2:05 min)
Lyssna
(2:05 min)
Lyssna
(2:05 min)
Enorm källa till utsläpp av metangas upptäckt
Publicerat torsdag 7 december 2017 kl 09.13
Publicerat torsdag 7 december 2017 kl 09.13
Metan bildas i syrefria miljöer, i Amazonas produceras metanet i sediment och transporteras via trädstammar till atmosfären.
Regnskogsträd i Ecuador. Foto: Murray Foubister

En okänd källa av växhusgasen metan, lika stor som från världens alla hav, har upptäckts i Amazonas av forskare från bland annat Linköpings universitet.

– Ja vi blev förvånade eftersom det handlar om så stora utsläpp, faktiskt lika mycket som alla världens hav ger ifrån sig, säger Alex-Enrich Prast på Linköpings universitet. Han är en av forskarna bakom studien som publiceras i Nature.

Metanhalten i atmosfären har stigit drastiskt sedan industrialiseringen, men än så länge vet inte forskarna varifrån det kommer.

Metan är en cirka 25 gånger starkare växthusgas jämfört med koldioxid, och även om den bryts ner betydligt snabbare än koldioxid i atmosfären har den ändå stor betydelse för klimatet.

För att ta reda på hur mycket metan som läcker från mänsklig verksamhet, som till exempel fossila bränslen och sophantering, måste man också ta reda på hur stora de naturliga utsläppen är.

Delvis därför en sådan här upptäckt viktig menar forskarna. En stigande temperatur på jorden innebär dessutom, med stor sannolikhet, att metanläckagen från naturliga system kommer att öka. Forskarna vill därför veta mer om hur det regleras.

Metanet från den här nyupptäckta källan i Amazonas bildas i sediment i den fuktiga regnskogen och transporteras effektivt som igenom en skorsten via trädens stammar.

Området som undersökts är enormt, nära dubbelt så stort som Sveriges yta, och man har gjort mätningar av hur mycket metan som läcker från 2300 träd.

Men är det tillräckligt för att dra slutsatser ifrån ett så stort område?

– Vi har gjort mätningar under flera års tid i olika områden och vid olika årstider, så resultaten är robusta, hävdar Alex-Enrich Prast vid Linköpings universitet.

Studien har gjorts tillsammans med forskare från Brasilien, Storbritannien, Kanada och USA.

Referens: "Large emissions from floodplain trees close the Amazon methane budget" doi: 10.1038/nature24639

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".