Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping
Meja knappt ett år matas med nappflaska.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Lyssna
(1:49 min)
Bakslag för diabetsforskarna – komjölk inte boven
Publicerat tisdag 2 januari kl 21.48

Mjölkersättning där komjölkproteinerna ändrats minskar inte risken för typ 1-diabetes hos barn med anlag för sjukdomen, visar en ny studie.

– Resultaten är en besvikelse. Vi har jobbat med detta i 25 år och hoppades åtminstone kunna förebygga en del fall av typ 1-diabetes, säger Johnny Ludvigsson, senior professor vid Linköpings universitet och en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

Hypotesen var att komjölkprotein kan trigga immunsystemet och bildningen av autoantikroppar hos spädbarn med anlag för typ 1-diabetes. Men ny data från den internationella studien TRIGR ger inte belägg för detta.

Av de barn som fått modifierad komjölk drabbades åtta procent av sjukdomen, jämfört med sju procent av barnen i kontrollgruppen. Skillnaden är inte statistiskt säkerställd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".