Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förändrarde matvanor skapar miljöproblem

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 10.34
Tina-Simone Schmid har skrivt en avhandling om problemen med import av mat. Foto: Arnkjell Neset

Idag äter vi dubbelt så mycket kött jämfört med vad vi östgötar gjorde 1870 och mycket av maten är till skillnad från förr importerad.
Det visar en doktorsavhandling som Tina-Simone Schmid vid Linköpings universitet har gjort.

Importen av maten har skapat miljöproblem eftersom näringen i maten följer med till våra magar och slutligen hamnar  i avloppet. Problemet är att vi sällan återanvänder den näring som kommer ut och att jordarna i de länder vi tar maten ifrån blir utarmade. Fosfor som är ett av näringsämnena som krävs för odling är en begränsad resurs och kommer såsmåningom ta slut, därför menar Tina-Simone Schmid att det här är en viktig framtidsfråga för världens matförsörjning.

I slutet av artonhundratalet återanvände vi mycket av den näring som finns i vår urin, behovet försvann när konstgödseln kom men man visste inte då att fosforn kommer att ta slut och att den näring som släpptes ut i vattnet skulle skapa problem såsom övergödning. Tina-Simone Schmid tror med sin avhandling att det är dags att ändra vårt sätt att se på mat, näring och miljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".