Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare ger politikerna skulden för smittspridning mellan länets sjukhus

Publicerat onsdag 12 oktober 2005 kl 04.42

I ett skarpt formulerat brev anklagar nio klinikchefer landstingsledningens politiker och chefer för att ha orsakat en olöslig situation på sjukhusen.

Infektionsklinikens chef Rolf Maller hävdar att ständiga underskott och besparingar tvingar läkarna att välja bort bra vård. De kan inte använda de mest effektiva läkemedlen och ägnar mer tid åt att leta sängplatser, än åt att bedöma och behandla patienten, säger han till Sveriges Radio Östergötland.
I ett tre sidor långt brev till hälso- och sjukvårdsnämnden hävdar de nio klinikcheferna att det råder en så kallad Moment 22-situation, där ständiga sparkrav ger mindre vård och längre köer.
Platsbrist, stress och ständiga omflyttningar bidrar till den allvarliga spridningen av multiresistenta bakterier mellan sjukhusen, säger Rolf Maller. Östergötland har i år drabbats av det största utbrottet någonsin i länet. Hittills i år är 79 patienter smittade.
Enligt klinikcheferna förvärrades problemen av politikernas stora omorganisation av vården i Östergötland.

Omorganisationen innebar specialisering av sjukhusen och patienttransporter kors och tvärs över länet.

Klinikcheferna hävdar att patienter har vältrats över på både den slutna och öppna sjukhusvården, utan att den fått motsvarande ersättning.

Klinikerna hade gamla underskott när de gick in i den nya organisationen och har aldrig kunnat komma ifatt. Budgeten var felaktig från början, hävdar klinikcheferna.

De klinikchefer som undertecknat brevet är Rolf Maller, infektionskliniken, Ann Bengtsson, reumakliniken, Birgitta Stymne, hudkliniken, Anne Ekdahl, geriatriska kliniken, Jan Ljunghusen, akutkliniken, Anders Fernström, njurmedicinska kliniken, Henrik Hjortsvang, EMK, Chris Anderson, allergicentrum samt Mats Andersson, neurologkliniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".