Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mångfaldarabeta ska inspirera skolor

Publicerat fredag 14 oktober 2005 kl 06.47

Tre grundskolor och en förskola i Norrköping har som fyra första skolor från Östergötland valts ut till att vara med i projektet Idéskola för mångfald.

Enheterna arbetar redan idag med mångfaldsarbete, men nu är Norrköpingsskolorna med i ett nationellt nätverk och får dessutom ekonomiskt stöd till speciella utvecklingsinsatser. 

Klockartorpsskolan, Viktoriaskolan,Navestadsskolan, och förskoleenheten Önskestjärnan i Hageby är med bland de 20 skolor och förskolor i landet som i år valts ut att vara en idéskola fram till 2007.

Det är Myndigheten för skolutveckling som på uppdrag av regeringen står bakom projektet som syftar till att skolor och förskolor ska inspirera varandra i mångfaldsarbetet.

- Vi ska fortsätta med vårt arbete och inte starta något nytt, men att det betyder mycket att komma med i projektet, säger Åsa Svensson som är rektor på Klockaretorpsskolan .

Skolorna kommer att få 100 000 kronor det första året och 50 000 kronor under det andra till fortbildning.

Ett nätverk ger också möjligheter att besöka andra skolor för att utbyta idéer och skolorna ska också kunna ta emot studiebesök.

Skolorna valdes ut efter fyra kriterier: vilken helhetssyn skolan/förskolan har på lärandet, hur relationerna är mellan barn och personal och mellan barn sinsemellan,  vilken samverkan enheten har med föräldrar och närsamhället samt hur språk och kommunikationsarbetet ser ut.

Det alla fyra enheterna vill förbättra är modermålsundervisningen. På förskolan vill personalen stödja föräldrarna i att prata barnens hemspråk och det ska vara positivt att kunna flera språk.

Mångfald handlar också om att ge barn med särskilda behov och funktionshinder en chans att på ett naturligt sett delta i skolornas verksamhet och att elever med sociala problem ska få ett bättre stöd i skolan.

Inga andra skolor i länet ansökte om att få vara en idéskola.

Åsa Svensson på Klockartorpsskolan tror att de fyra enheterna som nu valts ut kommer att göra projektet mer känt även i Östergötland.

Nästa år tas de sista 20 skolorna ut och totalt har då 60 skolor och förskolor deltagit i projektet Idéskola för mångfald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".