Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu tar fibrerna över mathyllorna

Publicerat lördag 22 oktober 2005 kl 10.44
I den senaste hälsotrenden är det mörkt bröd som gäller. Foto: Sam Stadener. Pressens Bild

Konsumenter blir allt mer medvetna om vilken mat som är bra att äta. Efter att ha lärt sig vilka fetter som är bra och att titta efter hur mycket socker det finns i en produkt är det nu fibrer som exponeras på förpackningarna.

I butikerna finns det nu flera varianter av fullkorns pasta på längden och tvären, den vanliga limpan och det ljusa brödet har fått ge plats till fiberrika sportbröd och fullkornskorvbröd.
Det handlar om mat med mycket fibrer i och som har ett lågt GI -värde. Det vill säga glykemisk index som alltså är ett mått för hur snabbt kolhydraternna bryts ner i kroppen och kan användas som energi. Där matvaror med högt GI-värde som vitt bröd ,saft och juice försvinner snabbt ut i kroppen.

Kostläraren Charlotte Ernman-Danielsson tror att nästa hälsotrend kommer att blir matvaror med omega-tre-fettsyror som finns i linfrön, alla vegetabiliska oljor och fet fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".