Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt utbrott av misstänkt Newcastlesjuka i Östergötland

Publicerat torsdag 3 november 2005 kl 13.34
Foto: Rolf Carlsson, Pressens Bild

En hönsuppfödare i Östergötland tvingas nu avliva hela sin besättning på 45 000 höns på grund av att det finns starka misstankar om att hönsen smittats av Newcastlesjuka.

Uppfödaren äger en av de två gårdar utanför Norrköping där man så sent som förra sommaren fick avliva samtliga höns på grund av den mycket smittsamma sjukdomen.

Newcastlesjukan är en allvarlig virussjukdom som dock inte ska blandas ihop med den uppmärksammade fågelinfluensan eftersom den inte kan sprida sig till människor.

Bland hönsuppfödare är smittan däremot fruktad. Förutom att hönsen måste avlivas ska gården saneras och även om staten står för en del av kostnaderna innebär ett virusutbrott ett rejält inkomstbortfall för de som drabbas.

I Sverige har sjukdomen hitills varit ganska ovanlig. Därför fick förra årets utbrott på två gårdar utanför Norrköping stor uppmärksamhet. Samtliga höns avlivades och därefter sanerades de båda gårdarna mycket noggrannt.

Ändå verkar det alltså som om hönsen på den ena av gårdarna nu har smittats igen. Ett hårt slag för ägaren som precis kommit i gång med sin verksamhet efter förra årets utbrott.

Redan nu har 15 000 av gårdens höns avlivats och idag mister de resterande 30 000 livet. Gården har också spärrats av och får nu saneras på nytt.

På Jordbruksverket utreder man samtidigt hur det kommer sig att den ganska ovanliga smittan dykt upp på samma ställe igen.

- Ett alternativ är att viruset lyckats överleva saneringen men det är inte troligt. Sannolikt finns smittan istället hos en grupp vilda fåglar som håller sig i närheten av gården och nu på nytt har smittat hönsen, säger Anushka Postelnik på Jordbruksverket.

Ännu är man dessutom inte helt säker på att det verkligen rör sig om den fruktade virussjukdomen även om mycket tyder på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".