Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Momshöjning kan drabba föreningslivet

Publicerat tisdag 22 november 2005 kl 07.50

Efter årsskiftet kan det bli dyrare för föreningar att hyra lokaler och anläggningar, så som hallar och ishockeyrinkar. Skatteverket överväger nämligen att att kräva dem som hyr lokaler, till exempel idrottsföreningar, på full moms.

Föreningslivet i Östergötland rasar mot Skatteverkets kursändring.
- Vi kommer att behöva öka intäkterna 125 000 kronor om året i en för övrigt hårt sargad ekonomi, säger Jan-Erik Olin, ordförande i Norrköpingsklubben Hästen Hockey.
Han tror att Hästen kommer att få det svårt med rekryteringen ifall inte det ändrade moms-synsättet stoppas eftersom ishockey redan är en dyr sport att bedriva, med höga kostnader för föräldrar till hockeyspelande barn och ungdomar.

Även på Korprörelsen i Östergötland, med 4000 medlemmar bara i Norrköping, är man bekymrad.
- Det är inte bra. Vi månar ju om att så många som möjligt ska kunna motionera, och där ett sätt är att kunna hålla bra priser, säger Birgitta Johansson som är konsulent på Korpen Norrköping.
- Går hyrorna upp blir deltagaravgifterna högre och då finns risken att vi tappar deltagare. Och de vi tappar först är förmodligen de som behöver oss mest, säger Johansson krasst.

Väntar med höjningen
Hittills har lokalhyrorna i kommunalt ägda lokaler varit momsbefriade. Vid hyra av kommersiell lokal har sex procents moms lagts på. Nu finns det funderingar på en höjning till 25 procent. En dom i regeringsrätten i maj i år har föranlett Skatteverket att ändra sin uppfattning av momssatsen.
- Ingen lagändring har skett, utan reglerna har omtolkats, säger Inger Walldeck, informatör på Skatteverket i Motala.
Men Skatteverket avvaktar med att införa höjningen då man väntar på ytterligare en dom som ska upp i Hovrätten under början av nästa år.

Påfrestande för föreningarna
Riksidrottsförbundets jurist har räknat ut att ett eventuellt införande av den fulla momsen kommer att kosta landets idrottsföreningar 427 miljoner kronor, eller i genomsnitt cirka 23 000 kronor per förening och år.
Både Riksidrottsförbundet och Svenska Kommunförbundet är starkt kritiska och vill slopa de nya momsreglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".