Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Öppet brev till Bosse Ringholm

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 06.18

I ett öppet brev till Bosse Ringholm undrar nio östgötar om det är rimligt att staten ska bjuda unga på första spelinsatsen.

Kritiken gäller att statligt ägda Svenska Spel gör reklam, bland annat på TV, för att första spelet via internet är gratis. För en ung spelare kan det vara inkörsporten till ett spelberoende, menar brevskrivarna, och jämställer erbjudandet med tanken att Systembolaget skulle bjuda på första supen.

Initiativtagare är Eva Bremer, ordförande för Boxholms skolors föräldraförening.

Öppet brev till Bosse Ringholm

Är det rimligt att staten bjuder unga på första spelinsatsen?

Staten lockar med tjugofem kronor till första spelinsatsen. Något som många unga nappar på och därmed riskerar att ta första steget mot ett spelberoende. Det är som om Systembolaget skulle erbjuda första supen gratis!

Alla produkter som är beroendeframkallande är omgärdade med bestämmelser eller i lag förbjudna. Alkohol får bara säljas på Systembolaget och till personer över 20 år, trots att myndighetsåldern är 18. Undantag på krogen. Reklam är inte totalt förbjuden, men kringskuren av lagar.

Tobak får bara säljas till personer över 18 år och då i förpackningar där det står i klartext exakt hur livsfarligt det är. Reklam i media är totalförbjudet.

Narkotiska preparat är totalförbjudna, om man bortser från vissa som får säljas i medicinskt syfte på recept och då med rigorösa säkerhetsföreskrifter. Sen har vi då spel och dess risker. Liksom narkotika kan det bli mycket kostsamt och vissa som spelar omsätter oerhörda summor pengar, oftast varje dag. En spelberoende person lånar, lurar och stjäl pengar av kamrater, familjen och andra i sin omgivning.

Reklamen lurar överallt och spelaren kan i stort sett gå in var som helst och få det han eller hon behöver. Spelautomaten kan stå på den lokala pizzerian eller i närbutiken. Lotter, tips, trav, etc finns där man köper middagsmaten, kvällstidningen och lördagsgodiset.

Åldersgränser finns men följs inte alltid. En statlig utredning ska vara klar den 15 december i år. I väntan på denna tycks inte regeringen vilja göra något åt de ökande riskerna för unga spelare, som vi uppfattat svaren i riksdagen.

Nu har spelmöjligheterna ökat ytterligare. Den spelsugne kan sitta på sin kammare och spela via datorn och göra av med hur mycket pengar som helst. I det sammanhanget finner vi det mycket anmärkningsvärt att statligt ägda Svenska Spel gör reklam både på TV och på sin hemsida om första spelet gratis (värde 25 kronor). För en ung spelare kan det vara inkörsporten till ett spelande som, om det vill sig illa, slutar i ett spelberoende. Svenska Spels erbjudande är som om Systembolaget skulle erbjuda första supen gratis.

Nu finns det även andra aktörer som ägnar sig åt nätspel, men det behöver ju för den sakens skull inte rättfärdiga att ett av staten helägt bolag tillåts leda folk i fördärvet.

Man får väl förutsätta att det finns en mening med alla regler som kringgärdar alkohol och tobak. Annars hade de inte funnits kvar. Man frågar sig hur staten kan vara så undfallande och tillåtande när det gäller spel.

Vi kräver att spel behandlas som andra beroendeframkallande produkter och med tydlig information om risker för att förhindra framförallt unga människor att hamna i spelberoende.

För Östgötauppropet:

Eva Bremer – Ordf. Boxholms Skolors Föräldraförening (initiativtagare)
Linnéa Darell – Riksdagsledamot (fp) Östergötland
Roger Thörn – Kolmårdens Behandlingshem
Mustapha Pettersson – Ordf. URIS (ungas revansch i samhället)
Mattias Nord – Föreläsare/Informatör URIS
Inger Lundberg – Föreståndare Game Over
Magnus Björk – Behandlingsterapeut Game Over
Johan Birath – Ordf. BRÅ Boxholm
Carl-Axel Pantzar – Ordf. Föreningen Spelberoende i Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".