Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vätterns vatten renare

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 07.00

Vättern har blivit en allt renare sjö och nu kan en del av de miljömål som funnits strykas från listan.

Samtidigt har dock nya miljöhot kommit till. 

Förbundet kommer nu därför ut med nya mål och åtgärder för att bevara sjöns fina vatten.
Ett av de tidigare miljömålen, som kan tas bort, är minskad övergödning, det säger sötvattensexperten Måns Lindell på Vätternvårdsförbundet.
- Nu finns inget motiv att gå längre med näringsrening på till exempel reningsverk än vad vi har idag. Vi vii ju inte ha Vättern onormalt näringsfattig heller, utan det ska vara ett fungerande naturligt ekosystem.

Näring behövs i sjön för att fisk och andra organismer ska kunna leva. Ett bekymmer är dock att Vätterns naturliga ekosystem påverkas av inplanterade arter som signalkräftor och lax. Därför kommer förbundet studera rödingstammens utveckling.

Ett annat mål är att Vätterns fisk ska kunna ätas utan de begränsningar som finns idag. Gifter som DDT och PCB minskar, medan dioxiner är långlivade och bryts ned långsamt. Och faran är inte över eftersom nya miljögifter som till exempel flammskyddsmedel börjat synas i fisken.

Ett nytt klimatmål är att bevara Vättern som en kallvattensjö. De senaste årtiondenas temperaturhöjning oroar. Därför kommer varmvattenutsläpp och kylvattenuttag att bevakas.

Den nya vattenvårdsplanen är nu ute på remiss till kommuner, företag och privatpersoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".