Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget i Östergötland får bra betyg i ny undersökning - oppositionen skeptisk

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 14.45

Uppdaterad version 17:19
Landstingen i landet har börjat jämföra sej offentligt och idag presenterade det östgötska landstinget sina resultat i den första jämförelsen.

Men den politiska oppositionen inom östgötalandstinget anser att man bör vara försiktig när man tolkar resultatet. 

- När man jämför landstinget i Östergötland med andra landsting så ligger vi väl till, konstaterar landstingsdirektör Åke Rosandher.
- Vi har dessutom en bra kostnadsnivå, så vi förenar god kvalité med låga kostnader.

Undersökningen har genomförts av socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting. Det är sjukvårdsdata från år 2004 från samtliga landsting som sammanställts. 61 punkter har man plockat ut och det handlar till exempel om andel återinskrivningar i sluten vård, andel patienter som är nedstämda efter stroke och om vårdens tillgänglighet.
Landstinget i Östergötland ligger över riksgenomsnittet på en del av punkterna, men när det gäller vårdkonsumtionen så besöker östgötarna vården mindre ofta än vad man gör i andra landsting. Det är något som nu ska följas upp och som kan vara både bra och dåligt beroende på orsaken, säger Åke Rosandher.

Åke Rosandher anser att den offentliga jämförelsen är bra, både för verksamheten och för att östgötarna kan se vad de får för skattepengarna. Men han anser att metoden bör utvecklas för att jämförelsen ska bli mindre ytlig.
Och den politiska oppositionen inom landstinget anser att resultatet bör tolkas med stor försiktighet.
- Östgöten upplever inte att landstingsledningen har lyckats lika bra med sjukvården som man vill peka på i rapporten. Och jag tror att det handlar mycket om att östgöten måste känna att man har förtroende för den vård som man ges i Östergötland, säger moderaten Anders Senestad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".